Najteža borba Marijana Beneša

Šampion slabo i nerazgovijetno govori, teško se kreće, često ne prepoznaje ljude koje poznaje godinama, a prognoze nisu nimalo dobre (Al Jazeera)

Marijan Beneš, evropski prvak u amaterskom i profesionalnom boksu, trenutno vodi najtežu borbu, onu za sopstveni život.

Prije dva mjeseca primljen je u Klinički centar u Banjoj Luci, zbog visokog pritiska i opšte slabosti organizma i prevencije od moždanog ili srčanog udara. Dobio je vrhunsku njegu i u Kliničkom centru i u Centru za rehabilitaciju u Trapistima kod Banje Luke.

Godinama boluje od Alzheimerove bolesti, a stanje mu se naglo pogoršalo.

Šampion slabo i nerazgovijetno govori, teško se kreće, često ne prepoznaje ljude koje poznaje godinama, a prognoze nisu nimalo dobre.

Novi način ishrane

Zahvaljujući društvenim mrežama, posredstvom kojih su u Marijanovo ime tražili pomoć njegove kolege bokseri iz Bosne i Hercegovine i Srbije, sada će dobiti sigurnu zdravstvenu pomoć, ali i novčanu.

Tomo Lukić iz Tuzle, doktor prirodne medicine, nutricionista i herbalista, dolaziće u Banju Luku kada god bude mogao da ga posjeti, već mu je napravio program novog načina ishrane, te će mu osigurati sve pripravke i lijekove koji se primjenjuju u ovom načinu liječenja.

“Benešu je zakrčeno 91 posto krvnih sudova koji dovode kisik, krv i hranu u kisiku koji su neophodni mozgu. Vjerujem da će novim načinom ishrane pročistiti vene i arterije, te smanjiti zakrčenja”, kaže Lukić.

Doktor je također bivši bokser, tuzlanske “Slobode”. Doktorat i magisterij završio je na univerzitetima u Sakramentu i Montrealu.

Posredstvom Facebook-naloga pozvao je prijatelje da se odazovu pozivu za pomoć Marijanu Benešu i od tada su počeli da mu se javljaju i bivši bokseri koji nisu znali za Marijanovo zdravstveno stanje, a ni finansijsko.

“Javljaju se bokseri i koji su aktivni i koji su odavno u penziji, obični Bosanci i Hercegovci koji poštuju Beneša i žele da mu pomognu, te bosanskohercegovačka dijaspora”, ističe Lukić.

Nema reakcije Grada Banje Luke i Olimpijskog komiteta

Dio njih koji je bio slobodan jučer je bio u Banjoj Luci. Došli su kao kolege i prijatelji sa samo jednim ciljem – da pomognu Benešu u ovim trenucima.

Istu akciju, ali u Beogradu, pokrenuo je sa Lukićem Dragan Dimić, bivši bokser beogradskog “Partizana”.

Do sada su dobili potvrde da će u pomoć Benešu doći Ljubiša Simić, evropski prvak, Boro Novaković, osvajač beogradske “Zlatne rukavice”, Ace Rusevski, prvak Evrope i viceprvak svijeta u poluvelter kategoriji, Mirko Puzović, evropski viceprvak i osvajač bronzane olimpijske medalje, Slobodan Kačar, osvajač zlatne olimpijske medalje u Moskvi, Tadija Kačar, viceprvak Evrope i svijeta, Damir Škaro, osvajač bronzane olimpijske medalje u Seulu, Nermin Šabanović, prvak Australije.

Za sada je izostala bilo kakva reakcija Grada Banje Luke, ali i Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine.

Izvor: Al Jazeera