Najteža godina za migrante od početka vijeka

Unatoč mirnom moru, loše održavani brodovi, koji kreću iz sjeverne Afrike, često nailaze na probleme (EPA)

Međunarodna organizacija za migracije priopćila je da je broj migranata koji su ove godine izgubili život u Mediteranu, tijekom prelaska s afričkog na europsko tlo, dostigla najvišu razinu od početka 21. stoljeća.

U izveštaju IOM-a navodi se da se, od ukupno 40.000 migranata koji su izgubili život od 2000. godine, više od polovice njih utopilo u Mediteranu, u pokušaju da se domognu Europe, prenosi Tanjug agenciju AP.

IOM je naveo da je 3.072 ljudi izgubilo život za devet mjeseci ove godine, što je više nego dvostruko u odnosu na godišnji prosjek od blizu 1.500 žrtava, a razlog je veliki broj izbjeglica koje bježe od ratova, poput onog u Siriji.

Poziv na objavu podataka

Iz sjedišta organizacije u Ženevi upućen je poziv zemljama diljem svijeta da učine više da se spriječi smrt migranata i da javno priopće svoje podatke o smrtnim slučajevima migranata, koji bi mogli ukazati na opseg ovog problema.

Veliki broj ljudi, od kojih mnogi bježe od rata u Siriji i vojne obveze u Eritreji, svake godine pokušava opasnim morskim putem preko Sredozemnog mora doći do Europe.

Unatoč mirnom moru, loše održavani brodovi, koji kreću iz sjeverne Afrike, često nailaze na probleme.

Izvor: Agencije