Najteža utrka na svijetu kroz Dolinu smrti

U Sjedinjenim Američkim Državama održava se jedna od, kako je nazivaju, najtežih utrka na svijetu. Ultramaraton Badwater, dug više od 200 kilometara, čak ni najbrži ne završavaju za manje od 24 sata, a počinju u kalifornijskoj Dolini smrti.

Ako zaista postoji pakao na Zemlji, to je Dolina smrti u pustinji Mojave. Malo je vrsta koje ovdje opstaju, jer je riječ o najvrelijem mjestu na svijetu. Ljeti se temperature i po nekoliko mjeseci ne spuštaju ispod 40 stupnjeva. Ali, na putevima koji vode kroz ovaj nacionalni park, a koje prelaze uglavnom čegrtuše, sada se mogu vidjeti i trkači. Kao da im već nije dovoljno vruće, zagrijavaju se za ono što ih čeka.

“Ovo je najteža utrka na svijetu. Duga je 217 kilometara. Počinje ispod razine mora, na samom dnu Doline smrti. Trči se preko tri planinska vijenca. Visinska razlika između starta i finiša ukupno je 5.000 metara. Utrka je epskih razmjera, žestoka, ne postoji ništa teže”, kaže Chris Kostan, organizator utrke.

Ultramaratonci, njih 97 iz 24 zemlje, stigli su kako bi sudjelovali u utrci. Sve su to obični ljudi, s normalnim životima i poslovima. Ali i s nevjerovatnom izdržljivošću kad navuku tenisice.

Najniža tačka u Sjevernoj Americi

“Rekao bih da je tako. Ultramaratonac koji ovo radi mora biti pomalo ‘udaren’. Ali, ovo je naša terapija. Dio izazova je otkriti koliko vaše tijelo može podnijeti”, odgovara ultramaratonac Ed Ettinghausen, na pitanje treba li čovjek biti pomalo lud za ovako nešto.

“Ima nešto u Badwateru što me tjera da se vraćam – izazov, vrućina…”, otkriva Gerald Tabios što ga na ovo motivira.

“Bazen Badwater u kalifornijskoj Dolini smrti najniža je točka u Sjevernoj Americi, 86 metara ispod razine mora. U daljini su slaništa nastala nakon što se jezero isušilo na kraju ledenog doba. Ovo područje je doista nemilosrdno, ali to je samo jedan od ekstremnih izazova s kojima će se ovi sportaši suočiti”, izvještava reporter Al Jazeere, Gabriel Elizondo.

Izvor: Al Jazeera