Najtopliji maj ikad zabilježen

Najnoviji podaci NASA-e o globalnim meteorološkim uslovima otkrivaju rekordno visoke temperature u maju. Prethodni mjesec bio je najtopliji ikad zabilježen. Maj je bio topliji od prosječnog za 0,93 stepena celzijusa, a 2016. godina će najvjerovatnije biti najtoplija ikada zabilježena.

“Jasno je da postaje sve toplije, prije svega zbog globalnog zagrijavanja. Planeta se postepeno zagrijava zbog emisije staklenih plinova, a jedan od rezultata su fenomeni poput El Nina”, kazao je Andy Pitman iz Australijskog centra za klimatologiju.

Ove godine meteorološki fenomen El Nino zagrijao je Tihi okean i doveo do nestanka veće količine korala u Australiji nego ikada. Nedavne poplave u Evropi su, također, pokazatelj zagrijavanja planete, a sjeverna hemisfera svjedoči najtoplijem proljeću do sada.

“Kad je temperatura viša, ima više vlage u atmosferi. Zbog toga, kad dođe do oluje, zrak će biti znatno vlažniji. Zbog tih promjena, ekstremne meteorološke pojave postaju češće”, kazao je Arnaud Czaja sa Kraljevskog koledža u Londonu.

Posljedice neće nestati

“Očekivali biste da u Kataru u junu bude vruće. Ljeto još nije počelo, a čak i ovdje, pored mora, temperatura je najmanje 43 stepena. Stručnjaci bilježe rekordne globalne temperature gotovo svugdje u svijetu – na kopnu, ali najviše tamo gdje većina Zemljine toplote završava – u okeanima”, javlja novinar Tarek Bazley.

Proljeće je počelo ranije i bilo je toplo. Ledeni sloj trenutno prekriva manje polarnog područja nego što je ikada zabilježeno u ovo doba godine. Naučnici kažu da će se temperature narednih godina malo spustiti, jer El Nino prolazi. Ali, ukupno zagrijavanje planete neće prestati, a posljedice neće nestati.

Države su se složile da će ograničiti emisiju ugljen-dioksida. Ali sa svakim mjesecom koji prođe i novim rekordima, čini se da je njihov cilj, usporiti zagrijavanje planete do kraja stoljeća, sve manje ostvariv.

Izvor: Al Jazeera