Najvažnije promjene Appleovog Yosemitea

Federighi kaže da će Safari biti 25 posto brži od Firefoxa i Chromea (Getty Images)

Piše: Sead Fadilpašić

Apple je otkrio najnoviju verziju svog operativnog sistema za desktop računare, kojeg naziva Yosemite.

Novi operativni sistem će nastaviti tamo gdje je prošlogodišnji Mavericks stao – na još većoj integraciji sistema za mobilne uređaje i desktop računare (iOS/ OS X).

Izvršni direktor Applea Tim Cook kaže da su sad oba sistema dizajnirana da „rade zajedno bez trzavica“.

Osim pojačane funkcionalnosti, koja se najviše primjećuje kroz unapređenja za Safari, Mail, SMS poruke, te još veće uvezanosti svih Appleovih proizvoda, Yosemite je doživio i značajan grafički redizajn.

Minimalizam

Prva stvar koja se može primijetiti kada se pokrene Yosemite je da je korisničko sučelje drastično izmijenjeno i da se Apple, kao što je bilo i najavljeno, sve više okreće minimalističkom, „čistom“ izgledu.

Sličan tretman doživio je i iOS, kada je na tržište stigla sedma inačica, iOS 7.

Finder prozori i Dock izbornik su sada poluprovidni, a sve ikone su vraćene u dvodimenzionalni prostor. „Ne biste vjerovali koliko vremena smo proveli crtajući ovu ikonicu kante za smeće“, kroz smijeh kaže Federighi.

Ono što je evidentno jeste da je Apple potpuno odustao od imitiranja stvarnosti u svom dizajnu.

Pregled noviteta u Yosemiteu

Osvježeno sučelje

Informativniji i praktičniji Notification centar

Unaprijeđen Spotlight sa mogućnošću pretrage, pokretanja aplikacija i datoteka

Cloud disk sinhronizovan sa više platformi

Brži e-mail servis

Redizajniran, brži Safari

Continuity (Handoff, Aidrdop)

Novi Notification Centar je, također, dizajn posudio od iOS 7. Dizajniran je kao padajući meni sa poluprovidnom crnom pozadinom, a može se i prebaciti na dizajn podsjetnika, koji vam prikazuje ugovorene sastanke i druge napomene za tekući dan.

Na sredini ekrana sada stoji Spotlight – ujedno i pretraživač i starter programa i aplikacija. Njime se mogu otvarati datoteke, pokretati aplikacije i pretraživati internet.

Na svojoj Worldwide Developers konferenciji u San Franciscu Apple je prezentovao mnoge novitete, od kojih su najviše pažnje privukli Continuity, Safari, Mail i iMessage.

Kontinuitet (Continuity) je mješavina tehnologija za koju Apple tvrdi da će olakšati ljudima koji se mnogo kreću između laptopa, desktop kompjutera i mobitela.

Prva komponenta Kontinuiteta je Airdrop – aplikacija koja omogućava dijeljenje datoteka preko Wi-Fi mreže. U ranijim verzijama iOS uređaji nisu bili dio ovog ekskluzivnog kluba, što je od Yosemitea ispravljeno. Sada se Airdrop može koristiti za brzo slanje slika i drugih podataka između desktop i mobilnih uređaja.

Pored Airdopa, Kontinuitet sadrži i takozvani „Handoff“, kojim uređaji „slušaju“ šta drugi rade i razmjenjuju informacije. Tako Handoffom možete koristiti desktop računar za obavljanje telefonskih poziva dok vam je mobitel u džepu. Također, ako ste na računaru pisali poslovni izvještaj i u tom trenutku morali izaći, dovoljno je otvoriti vaš mobitel i nastaviti gdje ste stali – Handoff funkcija će „prepisati“ dokle ste došli na desktopu.

Promjene u internetskom pregledniku Safariju su višestruke. Pored novog dizajna, urađenog da bi se bolje uklopio sa vizuelnim promjenama Yosemitea, Safari će sadržavati Private mod, integraciju Spotlighta, te brži JavaScript.

Federighi tvrdi da će se ovim promjenama više pažnje posvećivati samim stranicama, a manje pregledniku.


Yosemite je dobio grafički remont [Apple]

Bolji e-mail

„U Yosemiteu smo uspjeli svu njegovu snagu staviti u jednu liniju, pa će biti više prostora za vaš sadržaj“, kaže Federighi.

Novi Private mod je isti kao Incognito u Chromeu – dozvoljava pregledavanje interneta bez da vam se na računar ugrađuju kolačići ili da vam u Historyju ostaje upisano šta ste i kada posjećivali.

Integrisani Spotlight pretraživač omogućava pregled rezultata pretrage prije nego što ih otvorite, slično kao što Google pretraživač funkcionira u Chromeu.

Poboljšanja JavaScripte će učiniti Safari 25 posto bržim od Firefoxa i Chromea, tvrdi Federighi.

Ovaj preglednik će konačno podržavati i WebGL, što je velika pobjeda za razvojne timove koji žele standardizirati 3D grafiku i animacije u preglednicima koji podržavaju HTML5.

Apple je demonstrirao dvije velike promjene u Mailu – Markup i Mail Drop.

Markup omogućava ostavljanje zabilješki na fotografijama (potpise, komentare) direktno u e-mail servisu, dok Mail Drop omogućava slanje ekstremno velikih priloga.

Prilikom slanja velikih datoteka (video, prezentacija, više fotografija) prilog se prvo uploaduje na iCloud servis. Ukoliko i primatelj poruke koristi Yosemite, u njegovom e-mailu će se prilog učitati kao i svaki drugi, bez obzira na veličinu.

Dostupno najesen

Ostali korisnici će vidjeti poveznicu preko koje mogu preuzeti poslane datoteke.

iMessage sada omogućava sinhronizaciju SMS poruka sa drugih operativnih sistema sa svim Appleovim uređajima. 

Dok god su uređaji u dometu sinhronizovat će sve poruke koje se nalaze na Macu, telefonu i tabletu. Pored toga, ukoliko su svi Apple uređaji sinhronizovani, u trenutku primanja poziva na telefonu na desktop računaru će iskočiti informacije o pozivu, te se nudi opcija javljanja i komuniciranja putem desktopa, tableta ili bilo kojeg drugog Apple uređaja.

Novi Appleov operativni sistem Yosemite donosi mnogobrojne novitete, od kojih su ovdje izdvojeni samo najveći. Mnogo pažnje posvećeno je i aplikaciji za kameru, montažu slika, pozive putem Wi-Fija.

Virtuelni asistent Siri je sada povezan sa Shazamom, zbog čega je moguće pitati telefon “Kako se zove pjesma koja upravo svira?” i dobiti tačan odgovor.

Sistem koji obećava manju potrošnju baterije već je dostupan razvojnim timovima, dok će verzija za javnu upotrebu biti puštena u jesen. Operativni sistemi će biti besplatni.

Izvor: Al Jazeera