Najveća investicija u BiH na čekanju

Izgradnja Bloka 7 Termoelektrane Tuzla najveći je energetski projekt koji jamči radna mjesta i energetsku neovisnost Federacije BiH. Projekti su izrađivani, investitori nalaženi, ali sa smjenom vlasti svaki pokušaj je propao. 

Godine 2012. na javni poziv odazvao se kineski konzorcij. Od tada traju pregovori, a kada se konačno stekao dojam da je sve gotovo i da gradnja počinje, politika je opet umiješala svoje prste. 

Potpis, rukovanje i osmijesi – u svibnju ove godine Elektroprivreda BiH potpisivanjem tehničkog ugovora s kineskim konzorcijem o gradnji Bloka 7 Termoelektrane Tuzla došla je na korak do najveće poslijeratne investicije u BiH, teške 722 miliona eura. 

Umjesto trijumfa – ‘povlačenje ručne’

Studeni je trebao biti mjesec trijumfa, stavljanja potpisa na konačni ugovor, no politika je ‘povukla ručnu’. Lider Saveza za bolju budućnost BiH (SBB), koalicijski partner u federalnoj vladi, traži reviziju.

“Ja sam veliki investitor i građevinar i dobro znam kako oboriti cijenu u korist investitora. Tražimo da prije nego što to dođe na Vladu Federacije, a to mora i na Parlament, investitor i ekipa koja pregovara učine dodatni napor. Kao što su već spustili cijenu za 70 miliona maraka, možda uspiju i spuste još”, kaže predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

Zanimljivo, upravo je kadar SBB-a s Kinezima dogovorio kredit koji je za lidera ove stranke sada sporan. 

Po povratku iz Pekinga u rujnu, direktor za kapitalne investicije Senad Salkić izjavljuje da su dobili sve što su tražili, a to su trenutačno najpovoljniji uvjeti financiranja na tržištu. 

“To što je ispred države pregovarao neki direktor iz SBB-a mene uopće ne zanima”, kaže Radončić.

“Šta konkretno podrazumijeva ova revizija, koliko će to odgoditi gradnju te da li ovo možda znači potpunu propast projekta, pitali smo u Elektroprivredi BIH. No, na naš upit za izjavu ostali su nijemi”, izvještava reporterka Al Jazeere Dijana Mujanović.

Pitali smo i u Vladi Federacije BiH. Premijer Fadil Novalić tvrdi – revizija nije problem. Kako je rekao, već su je napravili čim su došli na vlast, a kao drugo, ako to jedna stranka traži, zahtjev će biti ispoštovan.

“Znate šta je bio glavni problem – nakon svega toga jedan je ponuđač koji je bio u igri, došao i nudi 10-15 posto niže. Pa i to je dobro, neka se uradi revizija, neka se vidi po međunarodnim propisima može li se nazad”, kaže Novalić.

Struka upozorava – izgradnja Bloka 7 nema alternativu, a svako kašnjenje ima cijenu. 

Upozoravaju i rudari

“Pet godina priprema, dokumentacija, a četiri godine izgradnja – to je devet godina i to ne može stati u mandate jedne vlade. Naš je problem što svake četiri godine imamo izbore. I ako se ovo ugovori, to će pustiti neka treća vlada”, kaže inženjer Jusuf Merić.

Upozorenje stiže i iz sindikata rudara – bez Bloka 7, neće biti ni rudnika Kreka ni 2.780 rudara.

“Oni najodgovorniji u FBiH će u jednom kratkom vremenu morati odgovoriti, ponuditi konačan odgovor i građanima i radnicima – ako se odgađa, zbog čega, ako se ne gradi, zbog čega, šta sa hiljadama radnih mjesta… Ima jako puno pitanja”, ističe Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara u FBiH.

A odgovore će tražiti, kako kažu u Sindikatu, na sve mogu načine – ako treba i na ulici.

Izvor: Al Jazeera