Najveća postavka živih jaslica na svijetu

Jedan od najljepših božićnih ugođaja u ovom dijelu svijeta pripremao se cijele godine – u Sloveniji. Uz pomoć stotinu glumaca i nekoliko tona opreme, stvorena je turistička ponuda kojoj ne mogu da odole ni iz Južne Koreje.

Najveća postavka živih jaslica na svijetu nalazi se u Postojnskoj jami – podzemnoj pećini, javlja reporterka Al Jazeere Jasmina Kos.

Počne kao adrenalinska vožnja otvorenim vozićem kroz prve od dvadesetak kilometara krškog podzemlja. A onda, duboko ispod zemlje, začuje se zvono i božićna priča počinje.

Blizu stotinu glumaca iza svakog ugla oživljava biblijske prizore. 

Dječiji orkestar, horovi, operni solisti, čak i akrobate – za 25. godišnjicu najvećih živih jaslica ispod zemlje – nije se štedjelo.

Prirodne ljepote

„Ove su godine jaslice uistinu posebne, jer su jubilarne. A i mnogo smo truda uložili u scenografiju, da mističnost tog božićnog trenutka i poruke koje šalju jaslice, budu još jasniji. Na kraju, božićno vrijeme nas zbližava i želimo da se svi u jami osjećaju lijepo“, kaže predsjednik Uprave Postojnske jame, Marjan Batageli.

No, posjetitelje bez daha ostavljaju drugi prizori – oni koje stvara priroda, već milionima godina.

Niz pećina izdubila je rijeka Piva. A vlaga na konstantnih 10 stepeni stvara bogatstvo stalaktita i stalagmita.

Cijelo stoljeće – za jedan centimetar. Pritom, ljudsko prisustvo nije ugrozilo endemsku vrstu – čovječiju ribicu.

„Iskreno, nisam baš ovako očekivao. Znao sam da je nešto predivno, po pričama mojih roditelja i sve, međutim ovo mi nitko nije mogao dočarati da će biti baš ovoliko i ovako grandiozno“, kaže Goran Jurišin iz Splita.

„Sve je na vrlo visokom nivou, moram reći da sam pozitivno iznenađen“, mišljenje je Andreja Rožmana, iz Krškog.

U Postojnskoj jami nema krize. Ova će godina biti rekordna s gotovo 620 hiljada posjetitelja i to iz 156 država. A samo od ulaznica prihod će biti blizu 14 miliona eura.

Božićna priča u Postojnskoj jami nastavlja se sve do 29. decembra. Dotad će je, procjenjuje se, obići blizu 20.000 ljudi.

Izvor: Al Jazeera