Najveća razmjena zarobljenika u Ukrajini od početka sukoba

Oslobođenje zarobljenika ključna je tačka mirovnih sporazuma iz Minska, potpisanih u februaru 2015. (EPA)

Ukrajinske vlasti i proruski separatisti pristupili su najvećoj razmjeni u četiri godine sukoba, razmijenivši 380 zatvorenika na pobunjeničkom istoku Ukrajine.

Prva grupa od 15-ak ukrajinskih zarobljenika prebačena je autobusom na teritoriju koji kontrolira Kijev, prenosi Hina.

To su zarobljenici koje je zatočila samoproglašena “Luganska Narodna Republika”, rekla je zamjenica predsjednika parlamenta Irina Geraščenko. Separatisti bi trebali Kijevu predati 74 ukrajinska zarobljenika, koja drže dvije samoproglašene republike, Luganska i Donjecka, u zamjenu za 306 osoba koje su zatočile ukrajinske vlasti.

Ta prva razmjena zarobljenika u 15 mjeseci odvija se na liniji fronta blizu grada Gorlovke, 15-ak kilometara sjeveroistočno od glavnog grada Donjecka.

Dugi pregovori

Nekoliko dana prije Nove godine nova razmjena omogućena je dugim pregovorima u kojima su sudjelovali i ruski predsjednik Vladimir Putin, njegov ukrajinski kolega Petro Porošenko te patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril.

Oslobođenje zarobljenika ključna je tačka mirovnih sporazuma iz Minska, potpisanih u februara 2015, kako bi se okončao taj sukob, koji od aprila 2014. suprotstavlja snage Vlade sa separatistima koje podržava Rusija, kako tvrde Kijev i zapadnjaci, a Moskva negira.

Ti sporazumi omogućili su smanjenje napetosti iako se sukobi nastavljaju. Dvije strane međusobno se optužuju za kršenja sporazuma.

U sukobu je poginulo više od 10.000 osoba.

Izvor: Agencije