Najveća tragedija u historiji alpinizma na Himalajima

Lavina je usmrtila 12 osoba u petak ujutro na Mount Everestu, vjerovatno nepalske Šerpe, koji su pripremali pristup vrhu nešto prije početka glavne sezone, prenose agencije.

Osim toga, tri nepalska vodiča su, kako je saopćeno iz Ministarstva turizma, povrijeđena, a petero se vodi kao nestalo.

Samo 400 metara niže od mjesta na kojem se dogodila tragedija, u baznom kampu, hodom udaljenom dva do tri kilometra, u tim trenucima nalazilo se i četvero hrvatskih alpinista.

Komadi leda veličine zgrade

Radi se o dvije žene i dva muškarca iz Zadra koji su nakon nesreće dojavili da su dobro, potvrdio je za Al Jazeeru glavni sekretar Hrvatskog planinarskog saveza Darko Berljak.

Dodao je da detaljnijih informacija od strane hrvatskih alpinista za sada nema.

Kako kaže Berljak, koji je na Himalajima bio 35 puta, te je četiri puta bio vođa ekspedicija na Mount Everest, tragedija se dogodila na 5.800 metara na ledenjaku koji je jedini prolaz i koji se mora prijeći kako bi se stiglo na najviši vrh svijeta.

Berljak je pojasnio da se led na tom ledenjaku pomiče za metar i pol dnevno, a otprilike 1.000 metara više nalazi se stijena s koje vise goleme količine leda te na njoj često dolazi do odlomljivanja komada ledenjaka veličine zgrade, koji svojim padom pokreću lavine.

Upravo takva se situacija, kaže Berljak, dogodila prije pet godina, kada su se četiri hrvatske alpinistice na ekspediciji na Mount Everest, sakrile u pukotinu natkrivenu ledom kako bi se spasile od lavine.

Struka: Najveća tragedija na Himalajima

Stručnjaci kažu da je ovo najveća tragedija u historiji alpinizma na Himalajima.

Ranije su zvaničnici objavili kako je poginulo šest alpinista, a devet osoba se vodilo kao nestali.

“Spasioci su već pokupili četiri tijela i nastoje izvući još dva ispod snijega”, izjavio je Ang Tshering, predsjednik Alpinističkog udruženja Nepala.

Do lavine je došlo na otprilike 5.800 metara visine, u zoni zvanoj “polje kokica”, koja vodi do ledenjaka Khumbu, dodao je on.

Brojni alpinisti su povrijeđeni, rekao je on, ne navodeći njihov broj.

Vodiči su otišli na lokaciju kako bi ispod Kampa 2, koji je na visini od 6.400 metara, zategli užad za stotine onih koji pokušavaju stići do naviše tačke svijeta, koja se nalazi na nadmorskoj visini od 8.848 metara.

Helikopter iz Katmandua

Neimenovani zvaničnik turizma kazao je da su žrtve nepalskog porijekla, a pripremale su put do vrha prije glavne sezone, koja počinje krajem aprila.

“Znamo da je 14 nepalskih alpinista nosilo opremu i prtljag u tu zonu, ali još ne znamo koliko njih je zahvatila lavina”, kazao je on.

Stotine alpinista, njihovih vodiča i članova timova za podršku okupilo se u baznom kampu kako bi se pripremili za finalni uspon do vrha početkom narednog mjeseca, kada se očekuju bolji vremenski uslovi.

Čim je došlo do lavine, spasilačke službe i prisutni alpinisti su požurili na mjesto nesreće, a iz Katmandua, prijestonice Nepala, poslat je helikopter.

Izvor: Al Jazeera i agencije