Najviše hakera djeluje iz Kine i Indonezije

SAD je na trećem mjestu po broju hakerskih napada izvedenih iz te države (AFP)

Kina i Indonezija su na vrhu liste 177 država iz kojih su organizirani internetski napadi, navodi se u studiji američke sigurnosne firme Akamai.

Kina je bila na vrhu liste u prvoj polovini 2013. godine, ali je broj napada izveden iz te zemlje pao na 34 posto, sa 41 posto u četvrom kvartalu 2012. godine.

“Ovaj pad se vjerovatno odnosi na činjenicu da se Indonezija odjednom pojavila na drugom mjestu”, rekao je Bill Brenner iz Akamaija, prenosi AFP.

Dodao je da je broj napada izveden iz Indonezije skočio sa 0,7 posto u prethodnom kvartalu na 21 posto.

Sjedinjene Američke Države su na trećem mjestu.

‘Cyber-armija’

Sljedeći na listi izvora elektronskih napada su Turska (4,5 posto), Rusija (2,7 posto), Indija (2,6 posto), Tajvan (2,5 posto), Brazil (2,2 posto), Rumunija (2 posto) i Hong Kong (1,6 posto).

“Skoro 68 posto napada poteklo je iz Azije, Pacifika i Okeanije – u odnosu na 56 posto u posljednjem kvartalu 2012. godine – vjerovatno zbog povećanog broja napada iz Indonezije”, rekao je Brenner.

“Tek nešto ispod 19 posto napada izvedeno je iz Evrope, dok je nešto iznad 13 posto napada izvedeno iz Sjeverne i Južne Amerike.”

U januaru su hakeri iz Indonezije, u znak protesta zbog odnosa vlasti prema jednom od njih, srušili Vladine stranice.

U maju je kineska novinska agencija Xinhua javila da vlasti Indonezije planiraju formirati “cyber-armiju” zbog niza hakerskih napada.

U junu je Microsoft saopćio da je prekinuo veliku operaciju cyber kriminala koja je potekla iz Indonezije, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije