Najviše nominacija za Oscara filmovima ‘Roma’ i ‘Miljenica’

U kategoriji najboljih filmova konkuriraju i 'Crni član KKKlana', 'Black Panther', 'Bohemian Rhapsody' i 'Zelena knjiga: Vodič za život' (EPA)

Filmovi Roma Alfonsa Cuaróna i Miljenica (The Favourite) Yorgosa Lanthimosa osvojili su najviše, po deset, nominacija u utrci za ovogodišnje Oscare, a sa po osam nominacija slijede Zvijezda je rođena i Čovjek iz sjene (Vice).

Sva četiri filma nominirana su za najbolji film, a u toj kategoriji konkuriraju im Crni član KKKlana (BlacKkKlansman), Black Panther, Bohemian Rhapsody i Zelena knjiga: Vodič za život (Green Book).

Cuaronov poluautobiografski film smješten u četvrti Colonia Roma u Meksiku početkom sedamdesetih, nominiran je i u kategoriji najboljega filma na stranom jeziku te za najbolju režiju, glavnu žensku ulogu (Yalitza Aparicio), sporednu žensku ulogu (Marina de Tavira) originalni scenarij, fotografiju, scenografiju, zvuk i montažu zvuka.

Britanska historijska drama Miljenica, osim u kategoriji najboljega filma, donijela je nominacije redatelju Yorgosu Lanthimosu i glumicama – Oliviji Colman za glavnu ulogu te Emmi Stone i Rachel Weisz za sporedne. Osim toga, film je nominiran za originalni scenarij, fotografiju, montažu, scenografiju i kostimografiju.

Za Oscara u kategoriji najbolje muške uloge ove godine se takmiče Christian Bale, za ulogu Dicka Cheneya u filmu Čovjek iz sjene, Bradley Cooper za ulogu u filmu Zvijezda je rođena, Rami Malek za ulogu Freddieja Mercuryja u filmu Bohemian Rhapsody, Viggo Mortensen za film Zelena knjiga: Vodič za život i Willem Dafoe za film At Eternity's Gate.

Sedma nominacija za Glen Close

Uz Oliviju Colman i Yalitzu Aparicio, u kategoriji glavne ženske uloge nominirane su Glen Close, kojoj je ovo sedma nominacija, za film The Wife, Lady Gaga za ulogu u filmu Zvijezda je rođena te Melissa McCarthy za film Can You Ever Forgive Me?.

Za najboljega sporednog glumca konkuriraju Mahershala Ali (Zelena knjiga: Vodič za život), Adam Driver (Crni član KKKlana), Sam Eliott (Zvijezda je rođena), Richard E. Grant (Can You Ever Forgive Me?) i Sam Rockwell (Čovjek iz sjene), dok su u kategoriji najbolje sporedne glumice, uz Emmu Stone, Rachel Weisz i Marinu de Taviru, nominirane i Amy Adams (Čovjek iz sjene) te Regina King (If Beale Street Could Talk).

Nominacije za najbolju režiju, uz Cuarona i Lanthimosa, dobili su Adam McKay za Čovjeka iz sjene, Pawel Pawlikowski za Hladni rat i Spike Lee za film Crni član KKKlana.

U kategoriji najboljega originalnog scenarija nominirani su filmovi Miljenica, First Reformed, Zelena knjiga: Vodič za život, Roma i Čovjek iz sjene, a za adaptirani scenarij The Ballad of Buster Scruggs, Crni član KKKlana, Can You Ever Forgive Me, If Beale Street Could Talk i Zvijezda je rođena.

Dobitnik nagrade AJB DOC-a nominiran za Oscara

Dokumentarni film Očevi i sinovi u režiji Talala Derkija, koji je dobitnik glavne nagrade Al Jazeera Balkans Documentary Film Festival (AJB DOC), nominiran je u kategoriji za najbolji dokumentarni film.

U kategoriji za najbolji dokumentarni film nominovano je ukupno pet naslova a to su: Of Fathers and Sons (Talal Derki), Free Solo (Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi), Hale County This Morning, This Evening (RaMell Ross), Minding the Gap (Bing Liu) te RBG (Betsy West, Julie Cohen). 

U filmu Očevi i Sinovi, Derki prati Osamu i njegovog mlađeg brata Aymana, te ukazuje na to šta znači odrasti u halifatu Islamske države Irak i Levant. 

Nagrada žirija za najbolji film, AJB Main Award, podijeljena je između dva veoma različita i izvanredna dokumentarna filma, Zašto ropstvo? Zarobljena žena u režiji Bernadett Tuza-Ritter i Očevi i sinovi

Izvor: Agencije