Nakon dokumentarca Al Jazeere: Hapšenje desničara u Francuskoj

Al Jazeerina istraga je ukazala na dokaze o bliskim vezama grupe i ključnih figura u stranci Marine Le Pen (Reuters)

Trojica ekstremnodesničarska aktivista u Francuskoj su optužena za teški napad nakon što su otkriveni u tajnoj istrazi Al Jazeere.

Četvrti aktivista je oslobođen bez optužnice, objavio je ured tužitelja u Lilleu.

Tri muškarca se terete za nasilje u napadu koji je snimio prikriveni izvještač Al Jazeerine Istraživačke jedinice.

Napad je prikazan u dvodijelnom dokumentarcu „Generacija mržnje“, objavljenom prošlog decembra.

Ured tužitelja nije objavio imena optuženih muškaraca.

No, lokalna TV stanica France 3 imenovala je jednog kao Remija Falizea, vodeću figuru flandrijskog ogranka ekstremno desničarske grupe Generacija Identitet. Sjedište ogranka je u baru Citadelle u centru Lillea.

Rasistički motiv napada

Film pokazuje kako Falize, sa ojačanim rukavicama, udara mladu ženu četiri puta u glavu nakon što je pričala koristeći arapski sleng.

Nakon napada, Falize je snimljen kako se hvali napadom i kako sugerira rasistički motiv napada. Govori: „Djevojka ili ne, oni su samo Arapi“.

Tri muškarca bi se trebala pojaviti 10. maja na sudu i zabranjeno im je da idu u Rue Massena gdje se napad desio, kao i da se susreću sa žrtvom i da imaju međusobne susrete.

Aurelien Verhassel, bivši lider Generacije Identitet u Lilleu i predsjednik organizacije Citadelle, ispitan je u policiji prošle sedmice. List La Voix du Nord navodi kako je on ispitan o snimcima koji su viđeni na dokumentarnom filmu, a gdje on se vidi kako ima policijski pištolj za kontrolu meteža. Verhassel je pušten bez optužbi.

Navedeni dokumentarci ukazali su na nasilje i rasizam u srcu Generacije Identitet. Istraga, koja sadrži i šestomjesečnu prikrivenu operaciju, također je pokazala dokaze o bliskim vezama grupe i ključnih figura u stranci Nacionalni Front Marine Le Pen koja je sad promijenila ime u Nacionalni Skup.

Novi dokazi

U filmu se vidi kako dvije europarlamentarke, Christelle Lechevalier i Sylvie Goddyn, posjećuju Citadelle i iskazuju podršku za Generaciju Identitet.

Gradonačelnica Lillea Martine Aubry, inače iz Socijalističke stranke, izrazila je šok zbog istrage Al Jazeere i zatražila zatvaranje Citadelle.

Iz Generacije Identitet javno su se ogradili od Verhasella za koga kažu kako više nije član pokreta, dok on tvrdi suprotno.

Na nedavnoj konferenciji za medije, Verhassel je tvrdio kako je dokumentarac Al Jazeere zasnovan na „prolaznim posjetiteljima“ Citadelle koji nisu povezani sa „bazom aktivista“ grupe.

U svome odgovoru, Al Jazeera je objavila nove dokaze među kojima su neobjavljeni snimci i interno razmjenjivanje poruka članova grupe koje sugerira kako su Remi Falize i Charles Tessier ključni aktivisti u Citadelle.

Prvi dio dokumentarnog filma možete pogledati ovdje, a drugi na ovom linku.

Izvor: Al Jazeera