Nakon izlaska iz krize, Irska vraća stručnjake

Irska je najbrže rastuća evropska ekonomija. Nakon gotovo dramatičnog zaokreta na bolje u državnim finansijama, Vlada i poslodavci žele one koji su u vrijeme krize bolji život potražili u drugim zemljama podstaći da se vrate.

Obnova irske ekonomije u punom je zamahu. Prije samo sedam godina zemlja je bila na rubu bankrota. Ta vremena su sada iza njih i mnogi koji su tada trbuhom za kruhom otišli u druge zemlje žele se vratiti. To su ljudi poput Paula O'Briena, koji je pet godina proveo u Sydneyu.

“Vratio sam se prije godinu dana. U razgovoru s ljudima osjeća se pozitivna atmosfera. Doslovno, kad izađete iz aviona, osjetite entuzijazam i optimizam”, priča O'Brien.

Irska sada ima najveću stopu rasta bruto domaćeg proizvoda u Evropskoj uniji, ali jedan ključni resurs nedostaje. Obrazovani stručnjaci koji su otišli van, pa ih vlasti sada žele vratiti. Kao i poslodavci poput Grega Haydena, direktora inženjerske tvrtke Ethos.

“Počeli smo raditi kad je irsko privredno čudo bilo na vrhuncu. I tada se dogodio kolaps. Uveli smo trodnevnu radnu sedmicu, smanjili plate, ali nije bilo dovoljno. Morali smo otpustiti ljude. Dečki su otišli kao diplomanti i vani su stekli sjajno iskustvo. Mogu nam puno toga ponuditi i unaprijediti naš posao kada se vrate i mislim da to treba iskoristiti”, navodi Hayden.

Ključna riječ – oprez

“I dok se Irska, a pogotovo život u glavnom gradu Dublinu, vraća na razine prosperiteta prije krize, povratak mlade radne snage je dobrodošao”, javlja Al Jazeerin reporter Jonah Hull.

Vlada očekuje da će ova godina biti prva nakon proteklih sedam u kojoj će broj povratnika nadmašiti broj onih koji odlaze. Cilj je u iduće četiri godine privući 70.000 povratnika.

“U ovom emigrantskom valu najviše je diplomanata, informatičkih stručnjaka, inženjera…,, tako da u pojedinim segementima postoji ozbiljan nedostatak stručne radne snage. Koliko će taj deficit trajati? Koliko će trajati ovaj privredni rast, znajući da je svjetska ekonomija ciklična? To su već neka druga pitanja”, ukazuje Brian Lucey, profesor finansija na univerzitetu Trinity.

“Jednostavno – puno više optimizma. Pretpostavljam da je prisutan oprez, jer bez obzira na to što vrijeme liječi sve rane, još mi je živo sjećanje zašto sam bio otišao. Nije bilo posla”, dodaje O'Brien.

Glavna pouka je – izgraditi raznolikiju ekonomiju, a ključna riječ je oprez.

Izvor: Al Jazeera