Nakon kineskih vježbi SAD patrolira Južnokineskim morem

USS Theodore Roosevelt, Nosač aviona
USS 'Theodore Roosevelt' stigao je u Južnokinesko more nakon kineskih zračnih i mornaričkih vježbi u tom području (EPA)

Skupina od 20 borbenih zrakoplova F-18, u razmaku od 20 minuta, uzletjela je i spustila se na američki nosač zrakoplova USS Theodore Roosevelt u srijedu, u demonstraciji vojne preciznosti i učinkovitosti, samo nekoliko dana nakon što je u istom području vojne vježbe provela i kineska mornarica.

Nosač zrakoplova na nuklearni pogon, koji predvodi skupinu ratnih brodova, u utorak izvodi ono što američka vojska naziva rutinskom vježbom u spornome Južnom kineskom moru, a plovit će do luke na Filipinima, američkog saveznika u obrambenom sporazumu.

Na strateški važnome plovnom putu ne izvodi pomorske vježbe samo SAD nego tu djeluju i kineska i japanska mornarica, kao i poneka mornarica jugoistočnoazijskih zemalja, čime se povećavaju napetosti i opasnosti od incidenata na moru.

Admiral Koehler: ‘Profesionalno ponašanje’

“Vidjeli smo kineske brodove oko nas”, rekao je zapovjednik borbene skupine, admiral Steve Koehler, maloj skupini novinara na palubi nosača zrakoplova starog tri desetljeća, prenosi Hina.

“To je jedna od mornarica koja djeluje u Južnome kineskom moru, no reći ću vam da smo vidjeli samo profesionalno ponašanje brodova na koje smo naišli”, dodao je.

Nosač zrakoplova Theodore Roosevelt stigao je u Južno kinesko more nakon velikih kineskih zračnih i mornaričkih vježbi u tom području, što neki analitičari ocjenjuju neobično velikim pokazivanjem sve jačih sposobnosti kineske mornarice.

Kineska mornarica u srijedu je također posredstvom društvenih mreža objavila upozorenje drugim brodovima da će održavati vježbe do petka na prostoru južno od grada Sanye u jugozapadnoj kineskoj pokrajini Hainan, ne dajući dodatne detalje.

SAD kritikuje militarizaciju na umjetnim otocima

Sve jača vojna prisutnost Kine u tom prostoru pojačava zabrinutost Zapada u vezi s konačnim namjerama Pekinga.

SAD je kritizirao kinesku militarizaciju na umjetnim otocima i izvodi regularne zračne i pomorske vježbe da iskaže pravo na slobodu kretanja. 

“Ovaj tranzit u Južnome kineskom moru nije ništa novo u našem planiranom ciklusu niti u reakciji na njega. Vjerojatno je slučajnost da se sve događa u isto vrijeme”, rekao je Koehler, koji je vodio filipinske vojne dužnosnike u obilazak broda te promatrao borbene operacije s palube borbenog broda čija istisnina iznosi 100.000 tona.

Izvor: Agencije