Nakon masakra, studenti se vraćaju u Garissu

Novi studenti počeli su se upisivati na kenijski Univerzitet u Garissi, devet mjeseci nakon napada u kojem je poginulo 148 ljudi. Borci Al-Shababa preuzeli su zgradu u aprilu prošle godine i počeli opsadu koja je završila krvoprolićem. Bilo je to mjesto učenja koje je postalo poznato kao mjesto masakra, no sada je Univerzitet ponovno otvoren pod jakim mjerama osiguranja.

Studenti stižu, dok su prije devet mjeseci bježali spašavajući živote. Napali su ih pripadnici somalske naoružane grupe Al-Shabab: 142 studenta su ubijena. Sada na upis studenti čekaju u redovima. Josephine Josiah je među prvima.

“To je bila veoma velika nesreća, veoma loš događaj, ali neće nas spriječiti da nastavimo sa svojim životima”, kaže Josiah.

Samo četiri policajca

Ali, u to vrijeme mnogi životi su stali. Nenaoružani čuvari na kapijama su ubijeni. Vojska je tek kasnije stigla, a specijalnim jedinicama je trebao cijeli dan da dođu i prekinu opsadu, javlja Al Jazeerin novinar Malcolm Webb.

“Sada je ovdje 25 naoružanih policajaca. Smješteni su u novim zgradama kampusa i imaju vozila za patroliranje univerzitetskim kompleksom. Uprava Univerziteta kaže da je to potrebno kako bi se spriječio novi napad i da je to tačno ono što su tražili četiri mjeseca prije nego što se napad dogodio”, dodaje.

Direktor Univerziteta Garissa Ahmed Osman spavao je u svojoj kući, unutar kampusa, kad je začuo prve pucnje. Napadači Al-Shababa često su napadali mete u tom dijelu Kenije, blizu somalske granice. Kaže da je odmah znao što se događa i pokazuje mjesta masakra. Obnovljene su ženske spavaonice, gdje je bilo najviše ubijenih. Osman kaže da se sve moglo spriječiti.

“Prije toga više sam puta pisao vlastima, tražeći više policajaca u univerzitetskom kompleksu. Ali, nisu tome udovoljili tada. Kad se dogodio napad, ovdje su bila samo četiri policajca”, ističe.

Tragedija zbog nemara

Direktor kaže, a mnogi to potvrđuju, da su mnogi studenti kršćani koji ovdje studiraju iz drugih dijelova zemlje veoma privlačna meta napadačima, koji žele stvoriti vjerske podjele. Vlada je imenovala novog šefa sigurnosnih službi te regije nakon napada. On je Mahmoud Saleh i na pitanje zašto se tek sad osigurava dodatna zaštita, kaže:

“Mislim da je to zbog ranijeg nemara. Ko god zapovijeda sigurnosnim snagama u ovom području, trebao je odobriti ranije zahtjeve. Da sam bio na ovoj poziciji tada, razmotrio bih da se fakultetu odobre razumne mjere osiguranja.”

Za ubijene to stiže prekasno. Oni koji su preživjeli u međuvremenu su nastavili studije drugdje. Ali, Garissa je jedini univerzitet u tom dijelu Kenije, a novi studenti i profesori kažu kako samo žele da stvari opet budu normalne.

Izvor: Al Jazeera