Nakon napada u New Yorku, Trump za strožije useljavanje

U eksploziji improvizirane bombe u njujorškom metrou ranjene su tri osobe i napadač (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da bombaški napad u New Yorku u ponedjeljak, kojeg je izveo useljenik iz Bangladeša, traži “hitnu potrebu” Kongresa da donese reformu zakona o useljavanju.

Trump je kazao kako je osumnjičenik ušao u Sjedinjene Američke Države na temelju obiteljske imigrantske vize, koja je “nespojiva s nacionalnom sigurnošću”, prenosi Reuters.

Prethodno je i glasnogovornica Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders rekla da eksplozija improvizirane bombe u njujorškoj podzemnoj željeznici pokazuje potrebu za “imigracijskom reformom”.

Po njezinim riječima, Kongres bi trebao surađivati s Trumpom.

‘Akcija povezana s terorizmom’

Posebno je istaknula potrebu za “zaštitom američkih granica” te pozvala na uspostavu imigracijskog sustava “zasnovanog na zaslugama”, prenio je AP.

Američke vlasti su kao počinitelja napada na postaji njujorškog metroa identificirale Akayeda Ullaha iz Bangladeša, za koga navode da je u SAD došao prije sedam godina s povlaštenom vizom za ljude čiji su rođaci američki državljani ili imaju trajnu boravišnu dozvolu.

Ullah je detonirao improviziranu bombu zalijepljenu za tijelo i tom prilikom ozlijedio tri osobe i sebe.

Incident se dogodio u jutarnjim satima po lokalnom vremenu na postaji u blizini Times Squarea.

Zapovjednik njujorške policije James O'Neill rekao je kako je eksplozija povezana s terorizmom, prenosi AP, što je potvrdio i gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio.

Gradonačelnik je dodao kako je “puka sreća što počinitelj nije ispunio svoje krajnje ciljeve”.

Amaterski izrađena bomba

Guverner američke savezne države New York, Andrew Cuomo rekao je Ullah navodno našao instrukcije za izgradnju bombe na internetu.

Na konferenciji za novinare nedaleko od mjesta napada, Cuomo je opisao da je bomba bila izrađena na “amaterskom nivou”.

Organi reda priopćili su da je počinitelj “našao inspiraciju u skupini Islamska država Irak i Levant”, ali da nema dokaza o izravnom kontaktu s ISIL-om.

Vlasti u Bangladešu su, u međuvremenu, potvrdile da Ullah u matičnoj zemlji nema kriminalnu prošlost.

Izvor: Al Jazeera i agencije