Nakon Pakistana: Bin Salman u Indiji

U New Delhiju princ Mohammed će razgovarati sa indijskim premijerom Narendra Modijem (Reuters)

Saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman u nastojanju da ojača veze sa svojim azijskim saveznicima doputovao je u Indiju u dvodnevnu posjetu u vrijeme kada se očekuju dalje velike investicije i poslovni aranžmani, a nakon što je prethodno posjetio Pakistan.

U New Delhiju princ Mohammed će razgovarati sa indijskim premijerom Narendra Modijem koji je dobitnik najvišeg civilnog priznanja Saudijske Arabije, priznanja kralj Abdulaziz Sash.

„Trgovina i investicije, odbrana i sigurnost, uključujući i antiterorizam i obnovljiva energija“ sve će to biti teme diskusije tokom sastanka princa sa Modijem, rekao je indijski zamjenik premijera.

Dvije strane će razgovarati i o potencijalnim investicijama saudijskog naftnog giganta Saudi Aramco u rafinerije nafte u Indiji, kao i mogućnosti da saudijska kompanija izgradi postrojenja vrijedna 44 milijarde dolara na indijskoj zapadnoj obali.

U ponedjeljak je Devendra Fadnavis, premijer regionalne vlade u saveznoj državi Maharashtra objavio kako će indo – saudijski projekat biti premješten na novu lokaciju zbog demonstracija farmera koji su protestvovali protiv izuzimanja zemlje.

Saudijske investicije

Indijske veze sa Saudijskom Arabijom značajno su narasle u protekle dvije decenije. Saudijska Arabija, u kojoj boravi 2,7 miliona indijskih iseljnika, četvrti je najveći trgovinski partner Indije, sa bileteralnom trgovinom vrijednom 28 milijardi dolara.

Saudijska Arabija je, također, prioritetni izvor za indijske energetske potrebe, a u ukupnoj energetskoj potrošnji energenti iz Saudijske Arabije učestvuju sa 20 procenata.

„Indija koja je veliki potrošač nafte i Saudijska Arabija kao veliki proizvođač tog energenta nalaze se u očiglednoj sinergiji“, rekao je za al Jazeeru Manoj Joshi iz istraživačkog centra smještenog u New Delhiju.

„Indijske korporacije, vješti menadžeri i radnici već imaju značajnu ulogu u Saudijskoj Arabiji. Saudijci, s druge strane, nadaju se da će imati značajnu ulogu u indijskom ekonomskom rastu tako što će postati investitori u Nacionalni investicioni i infrastrukturni fond. Investiranje u indijski nenaftni sektor, također je dio saudijske investicijske strategije“, dodao je.

Posjeta Pakistanu

Saudijski princ Mohammed bin Salman doputovao je u nedjelju u dvodnevnu državničku posjetu Pakistanu i s ovom azijskom državom, čija ekonomija ima mnogo problema, potpisao investicijske ugovore “teške” 20 milijardi dolara.

Uz Bin Salmana su visokopozicionirani zvaničnici, vodeći biznismeni i ministri kabineta, koji su odmah pod dolasku potpisali određeni broj sporazuma vrijednih više od 20 milijardi dolara, naveo je sam princ na zajedničkoj konferenciji za medije s premijerom Khanom.

“Ta brojka će rasti svaki mjesec dana, svaku godinu. Vjerujemo kako će Pakistan biti veoma važna država u bliskoj budućnosti i želimo biti dio toga”, istakao je saudijski princ.

On je kazao kako ima viziju da Saudijska Arabija bude vodeća turistička destinacija i kako njegovo kraljevstvo želi uvesti raznolikost u svoju ekonomiju prema planu “Vision 2030”.

Izvor: Al Jazeera i agencije