Nakon paljevine džamije: Jevreji ustupili muslimanima sinagogu

Policija i vatrogasci Victorije sarađuju sa FBI-em i drugim nadležnima koji pokušavaju ustanoviti uzrok požara (Reuters)

Jevreji u malom teksaškom gradu dali su muslimanskim vjernicima ključeve sinagoge nakon što je u požaru uništena jedina džamija u gradu.

Islamski centar Victoria izgorio je u subotu, a policija i vatrogasci Victorije sarađuju sa FBI-em i drugim nadležnima koji pokušavaju ustanoviti uzrok požara.

Ipak, kako piše britanski Independent, muslimani neće ostati bez mjesta za obavljane molitve dok traje obnova centra, zahvaljujući svojim jevrejskim komšijama.

Robert Loeb, predsjednik zajednice Bnai Israel, kazao je: “Ovdje svako poznaje svakog. Poznajem nekoliko muslimanskih vjernika iz te džamije i mi saosjećamo s njima. Kada se desi nesreća poput ove, mi se moramo držati zajedno.”

‘Dovoljno mjesta’

Dodao je kako u Victoriji živi 25 do 30 Jevreja i vjerovatno 100 muslimana. “Imamo dovoljno prostora za tako mali broj Jevreja”, kazao je Loeb.

Jedan od osnivača džamije, Shahid Hashmi, kazao je: “Pripadnici Jevrejske zajednice ušetali su u moju kuću i dali mi ključ sinagoge.”

Centar je izgrađen 2000. godine, podsjeća Independent.

Do sada je prikupljeno više od 900.000 dolara donacija za obnovu centra.

Zgrada je počela gorjeti u subotu u 2:00 ujutro po lokalnom vremenu. Nakon četiri sata požar je stavljen pod kontrolu i niko nije ozlijeđen.

Džamija je spaljena ubrzo nakon što je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država potpisao “Muslimansku zabranu”, tj. zabranu ulaska izbjeglica i drugih ljudi iz sedam država gdje su muslimani većina.

Izvor: Agencije