Nakon pokušaja puča, 995 Turaka zatražilo azil u Grčkoj

Turska i Grčka moraju poduzeti korake za jačanje međusobne saradnje (Anadolija)

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je u utorak kako je nakon pokušaja puča u Turskoj najmanje 995 osoba zatražilo azil u Grčkoj te kako Turska ne želi da Grčka postane svojevrsna baza za pripadnike pokreta imama Fethullaha Gulena.

On se u Ankari sastao s grčkim kolegom Nikosom Kociasom, a jedna od tema bila je i borba protiv Gulenovog pokreta, na koju se Cavusoglu osvrnuo i u obraćanju na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Šef turske diplomatije podsjetio kako su osmerica bivših turskih vojnika, nakon pokušaja puča u julu 2016. godine, pobjegla u Grčku.

“Nažalost, grčke vlasti nisu izručile Turskoj ovih osam osoba, što je kod nas izazvalo veliko razočarenje. Prije svega što su Grčka i njen narod također u prošlosti mnogo propatili od pučeva”, rekao je Cavusoglu.

‘Ankara očekuje izručenje pučista’

Dodao je kako je Turska od Grčke očekivala da, prama Ustavu i zakonima ove zemlje, izruči ove osobe, ali do toga nije došlo.

Cavusoglu je podsjetio da su u Grčku “odbjegli i pučisti koji su pokušali izvršiti atentat na predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana”.

Prema riječima Cavusoglua, Turska i Grčka moraju poduzeti korake za jačanje međusobne saradnje na polju borbe protiv terorizma.

“Osam pučista i još dvojica koji su pokušali izvršiti atentat na predsjednika Erdogana su preko Egejskog mora prešli u Grčku. Osim toga, od pokušaja puča zahtjev za azil u Grčkoj uputilo je 995 osoba. Sve njih je treba istražiti i utvrdi koji imaju veze s FETO-om [kako turske vlasti nazivaju Gulenov pokret]. Naravno, mi ne želimo da Grčka, s kojom kontinuirano nastojimo graditi odnose na povjerenju, postane svojevrsna baza za pripadnike FETO-a”, poručio je Cavuoglu.

Izvor: Agencije