Nakon prijetnje hapšenjem, opozvan poziv Thaciju

Vučić kazao da će se u slučaju dolaska Thacija u Beograd, država ponašati u skladu sa zakonom (Getty Images)

Omladinski odbor za obrazovanje opozvao je danas poziv Hashmu Thaciju za učešće na konferenciji “Evropske integracije zapadnog Balkana – Zajedno možemo bolje”, 24. aprila u Beogradu, saopćeno je iz tog odbora, javlja Tanjug.

Kažu da su to uradili pod pritiskom i prijetnjama koje su im, kako kažu, upućene prethodnih dana, a koje oni shvataju vrlo ozbiljno.

Navode da imaju povjerenje da će nadležne institucije svoj posao raditi odgovorno i da će postupati po podnijetim krivičnim prijavama.

“Otkad je u medijima objavljena radna verzija agende, trpeli smo snažne političke pritiske i pretnje različitih organizacija i pojedinaca u nameri da do najavljenog susreta ne dođe”, navodi se u saoćenju.

Tvrde i da razumiju da je prerano za ovakav vid susreta, te da im je žao zbog propuštene prilike da se pošalje jaka poruka o potrebi da zemlje u regionu čvrsto sarađuju na putu evropskih integracija.

Ideja ovog programa, kako se navodi, bila podsticanje multi-perspektivnog pristupa diskusijama o temama koje su od suštinske važnosti za sve zemlje zapadnog Balkana.

Omladinski odbor navodi da su pozivnice otkazane i ministrima vanjskih poslova Srbije, BiH i Makedonije.

“Odluku da povučemo pozive ministrima doneli smo nakon višečasovnih konsultacija, jer se cela negativna kampanja i konotacija koju je ova konferencija dobila, kosi sa našim radom i programima. U istom trenutku, ovo ni na koji način ne utiče na održavanje konferencije koja je mnogo više od pojedinačnih govornika i na kojoj ćemo predstaviti rezultate dosadašnjeg rada”, kažu iz Omladinskog odbora.

Odgovor iz Beograda: Thaci će biti uhapšen

Oficir za vezu Beograda i Prištine Dejan Pavićević, odgovorio je danas na zahtjev Prištine da kosovski ministar vanjskih poslova Hashim Thaci 24. aprila posjeti Beograd, obavijestivši da protiv njega postoji pravosnažna sudska presuda i da bi bio izveden pred nadležni sud, potvrđeno je Tanjugu u Kancelariji za Kosovo i Metohiju, javlja Tanjug.

“Svi građani Srbije jednaki su pred zakonom. Uzimajući u obzir pravni sistem Srbije i činjenicu da je presuda Thaciju pravno obavezujuća, on bi bio zadržan pri prvom kontaktu sa bilo kojom službom nadležnom za sprovođenje zakona i izveden pred nadležni sud”, rečeno je u Kancelariji za KiM.

Država će se u slučaju dolaska kosovskog ministra vanjskih poslova Hashima Thacija u Beograd ponašati u skladu sa zakonom, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je podsjetio da postoji pravosnažna presuda protiv Thacija i da će se država ponašati u skladu sa zakonom te dodao da niko ne vrši pritisak na Srbiju u vezi sa tim pitanjem.

Thaci je 11. jula 1997. osuđen u odsustvu pred Okružnim sudom u Prištini na 10 godina zatvora, a presudu je 12. marta 1999. godine potvrdio Vrhovni sud Srbije.

‘Tenzije uoči nastavka dijaloga’

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković smatra da tenzije iz Prištine uvijek dolaze pred nastavak dijaloga u Briselu između Beograda i Prištine.

Upitan za očekivanja od naredne runde pregovora, nakon izjava ministra vanjskih poslova u Vladi Hashima Thacija o pripajanju Albaniji, kao i poziva nevladine organizacije da dođe u Beograd, Selaković je odgovorio da će Srbija svima pokazati kako treba da se ponaša odgovorna država, Vlada i predsjednik Vlade.

“Podizanje tenzija nikad nije dolazilo sa srpske strane, jer mi time svedočimo da smo zemlja sa drugačijim, mnogo ozbiljnijim i mnogo konstruktivnijim pristupom nego što je to bilo ranije”, rekao je ministar pravde Srbije, odgovarajći na novinarsko pitanje pred sutrašnji nastavak pregovora u Briselu.

Thaci: Mračna vremena su prošlost

Upitan prije dva dana da li se plaši da bi mogao biti uhapšen, Hashim Thaci je odgovorio: “Mislim da je i Srbiji poznato – mračna vremena i za Srbiju i za Kosovo su prošlost i poznato je da su u to vrijeme postojale potjernice za mnoge ličnosti iz svijeta i regije među kojima je bila i ta za mene”.

Sada, kako je rekao, u Beogradu postoji novo rukovodstvo koje želi euroatlantske integracije.

Petrit Selimi, zamjenik kosovskog ministra vanjskih poslova, kazao je ranije da su predstavnici Kosova obavijestili srbijansku vlast o dolasku Thacija na konferenciju u Beograd.

On je rekao da su predstavnici Kosova prije nekoliko sedmica pozitivno odgovorili na poziv nevladine organizacije iz Srbije za učešće na konferenciji u Beogradu i da su poduzeti svi neophodni koraci da se blagovremeno informira vlast.

Izvor: Agencije