Nakon Saifa al-Islama, uhapšen Abdullah al-Senussi

Dan nakon hapšenja Saifa al-Islama Gaddafija, u ruke novih libijskih vlasti pao je i posljednji bjegunac Međunarodnog krivičnog suda, bivši šef obavještajne službe ove zemlje Abdullah al-Senussi.

“Abdullah al-Senussi uhapšen je u regiji Al-Gurra na jugu zemlje”, rekao je novinskoj agenciji AFP zvaničnik Nacionalnog prijelaznog vijeća koji je želio ostati anoniman, bez otkrivanja pojedinosti o tome kada je uhapšen.

Međunarodni krivični sud, sa sjedištem u Hagu, izdao je 27. juna 2011. nalog za hapšenje pukovnika Muammara Gaddafija, njegovog sina Saifa al-Islama Gaddafija, i glavnog obavještajca Abdullaha al-Sanusija.

“Terorista i ubica Abdullah al-Senussi je uhapšen”, izjavio je zvaničnik, nakon čega je uslijedio buran pljesak.

Doživotna kazna

Jallal al-Digheily, libijski ministar odbrane, koji je bio na sastanku sa stotinama vojnih oficira, hvatanje je nazvao “pobjedom”.

“Zahvaljujemo Allahu na ovoj pobjedi,” rekao je.

Član Revolucionarnog vijeća u Tripoliju je također potvrdio hapšenje.

Senussi, 62, je šurjak i desna ruka bivšeg lidera Muammara Gaddafija, koji je uhvaćen i ubijen prošlog mjeseca.

Abdurrahim El-Keib i Ali Tarhouni na konferenciji
za štampu u Zintanu povodom hapšenja Saifa [EPA]

Saif al-Islam je potom letjelicom, u kojoj su se nalazili i izvještači Reutersa, prebačen u Zintan.

Po slijetanju, avion je opkolilo na stotine ljudi zbog čega je Gaddafijev sin ostao u letjelici više od jednog sata. U tim trenucima se strahovalo da bi mogla da ga zadesi očeva sudbina, koji je pretučen i ubijen nakon hapšenja prije tačno mjesec dana.

 Libijski premijer je uvjeren da Libija može pružiti pošteno suđenje Saifu al-Islamu”, kaže Anita McNaught, dopisnica Al Jazeera iz Zintana. 

Borci iz Zintana su spriječili masu da uđe u avion, a Saifa al-Islama su uspjeli sprovesti do automobila i potom ga odvezli na nepoznatu lokaciju.

Portparol prijelazne vlade je rekao da hapšenje Saifa al-Islama predstavlja “posljednje poglavlje libijske drame”, koja je počela prije devet mjeseci pobunom protiv režima Muammera Gaddafija.

Jedan od boraca koji je učestvovao u hapšenju, Ahmed Amar, izjavio je Reutersu da je Saif al-Islam u početku bio prilično uplašen i da je mislio da će ga ubiti.

On je podsticao druge da ubijaju, zloupotrebljavao je državne fondove, prijetio je i podsticao pa čak i učestvovao u regrutovanju i dovođenju plaćenika”, rekao je ministar pravde Al-Alagy.

Sva trojica su bila optužena za zločine protiv čovječnosti i razbijanje protesta protiv vlasti pukovnika Gaddafija.

ICC u Hagu čeka izručenje, s tvrdnjom da je to „obaveza Libije“.

Protiv njih trojice je devetog septembra takođe izdata „crvena poternica“ Interpola.

Pravedno suđenje

Glavni tužilac ICC-a Luis Moreno Ocampo odmah je najavio svoj put u Libiju, da bi razgovarao o slijedećim koracima poslije hvatanja osumnjičenog Seifa al-Islama Gadafija.

„Idemo u Libiju da razgovaram o tome kako ćemo riješiti ovo pitanje. Novosti glase: Saif će dobiti pravedno suđenje. Gdje i kako – o tome ćemo raspravljati“, rekao je tužilac Ocampo.

Prije svega, ICC će tražiti potvrdu da ga vide svojim očima, u kakvom je stanju uhapšeni. Portparol ICC-a Fadi el-Abdallah kaže:

“Prvo ćemo čekati zvaničnu potvrdu da je osumnjičeni koga traži ICC zaista i uhapšen“.

Florence Ocara, portparolka glavnog tužioca ICC-a, dodaje:

“Koordinirat ćemo sve s libijskim Ministarstvom pravde, da bismo osigurali da bilo koje rješenje vezano za hapšenje Saif al-Islama bude u skladu sa zakonom“.

Izvor: Al Jazeera i agencije