Nalog tužiocu da ne pritvara Medojevića

Medojevića su presreli 'maricom' na Bulevaru svetog Petra Cetinjskog (Al Jazeera)

Crnogorski vrhovni državni tužitelj Ivica Stanković izdao je specijalnom državnom tužitelju obvezujuće uputstvo kojim traži da se ne određuje pritvor predsjedniku opozicijskog Pokreta za promjene Nebojši Medojeviću.

Medojevićeva stranka dio je najjače opozicijske skupine u crnogorskom parlamentu, Demokratskog fronta.

Zastupnici Demokratskog fronta su već sedam dana u zgradi crnogorskog parlamenta kako bi spriječili privođenje Medojevića, kome je Skupština Crne Gore prošlog tjedna ukinula zastupnički imunitet.

Crnogorsko tužiteljstvo Medojevića tereti za kaznena djela organiziranje kriminalne skupine i pranje novca.

“Imajući u vidu da se mjera pritvora određuje samo u izuzetnim slučajevima i da mora biti uvijek opravdana kada je to neophodno radi nesmetanog vođenja postupka, kao i pretpostavku nevinosti i pretpostavku u korist slobode, u konkretnom slučaju ne treba predlagati određivanje pritvora”, navodi se u uputstvu.

I Vujanović predlagao odbranu sa slobode

Osim toga, stoji i kako se “po potrebi i mogućnosti mogu koristiti alternativne mjere u cilju obezbjeđenja prisustva okrivljenog, sprječavanja i ometanja postupka, zaštite svjedoka i drugim slučajevima”.

Zahtjev za izdavanje obvezujućeg uputstva kojim bi se onemogućilo njegovo hapšenje ranije je tužitelju poslao i predsjednik države Filip Vujanović.

Prema Vujanovićevom stavu, nema potrebe za pritvorom, a Medojević se može braniti sa slobode, prenijeli su crnogorski mediji.

Iz kabineta predsjednika je potvrđeno kako je Vujanović dobio garancije od Medojevića da će se odazvati pozivima pravosuđa.

Izvor: Al Jazeera i agencije