Nalog za hapšenje lidera Muslimanske braće

Privremeni predsjednik Egipta donio je odluku da parlamentarni izbori budu održani do 2014. godine (EPA)

Glavni egipatski tužitelj zatražio je hapšenje vrhovnog duhovnog vođe Muslimanske braće Mohammeda Badieja, dok novi egipatski premijer pokušava sastaviti kabinet.

Reporterka Al Jazeere Rawya Rageh javlja iz Kaira da je izdat drugi nalog za hapšenje Badieja, a na njemu se nalazi njegovo ime i imena još devet osoba.

“Među njima su najviše vođe Muslimanske braće i drugih islamskih grupa, uključujući Gamaa Islamiju. Državni tužilac ih optužuje za poticanje na nasilje ispred kluba Nacionalne garde, u kojem je izgubilo živo više od 50 pristalica svrgnutog predsjednika.”


Rawya Rageh o situaciji u Kairu

“Ovo je drugi put da je izdat nalog za hapšenje vrhovnog vođe Muslimanske braće. Nakon prvog, pojavio se u javnosti i obratio Mursijevim pristalicama na skupu u istočnom dijelu Kaira. Nije poznato je iizvodivo da policija uhapsi njega ili druge optužene za koje se smatra da su među okupljenima, niti kako bi to utjecalo na pozive za političko pomirenje”, javlja Rageh.

Formiranje vlade

Vlasti u Egiptu počeli su u srijedu razgovore o formiranju prelazne vlade do održavanja parlamentarnih izbora.

Poslije nesuglasica među novim egipatskim vođama ko bi trebao upravljati zemljom do organiziranja izbora do 2014. godine, izbor je pao na istaknutog ekonomistu liberalne orijentacije Hazema el-Beblawija, dok je mjesto zamjenika predsjednika pripalo prodemokratskom lideru Mohamedu ElBaradeiju.

Beblawi je u izjavi Reutersu potvrdio da će u srijedu početi razgovore o formiranju vlade, a da će prve sastanke održati s liderima liberalne opozicije – ElBaradeijom i Ziadom Bahaa-Eldinom.

On je ocijenio kako je svjestan da će biti teško pridobiti podršku svih Egipćana za formiranje njegovog kabineta.

Dvije žrtve napada na Sinaju

Dvije osobe su poginule, a šest ih je ranjeno u napadu naoružanih osoba na policijski kontrolni punkt na egipatskom poluotoku Sinaj.

Itar-Tass, pozivajući se na egipatske medije, prenosi da je napad izvršen u gradu El-Nahl, u centralnom dijelu poluotoka, a da se ne zna da li su žrtve civili ili policajci. Ranjeni su, međutim, vojnici, navodi ruska agencija.

AFP, pozivajući se na medicinske izvore, navodi kako je moguće da je jedna žrtva civil, čiji je automobil pogođen granatom. Francuska agencija izvještava da su napadači kod grada Rafaha, na sjeveru Sinaja, kod pogranične oblasti sa Pojasom Gaze, granatirali jednu policijsku bazu, kao i još jedan kontrolni punkt u gradu El-Arish, oko 45 kilometara zapadno od Rafe.

“Naravno da poštujemo mišljenje javnosti i da pokušavamo ispuniti očekivanja ljudi, ali uvijek postoji mogućnost izbora, uvijek postoji više od jedne opcije, ne možete udovoljiti svim ljudima”, rekao je Beblawi.

Kako su neimenovani izvori u Kairu prenijeli agenciji AFP, novi premijer članovima Muslimanske braće, iz koje dolazi svrgnuti predsjednik, namjerava ponuditi ministarska mjesta u novoj vladi.

Glasnogovornik tog pokreta je na tu mogućnost reagirao izjavom da Muslimanska braća s gnušanjem odbacuju ponudu da uđu u vladu.

“Ne želimo sklapati dogovor s pučistima. Odbacujemo sve što dolazi od državnog udara”, rekao je glasnogovornik Tarek al-Mursi.

Mursi ‘na sigurnom’

Bivši egipatski predsjednik Muhamed Mursi je “na sigurnom” nakon što ga je vojska svrgnula s vlasti prošle sedmice, rekao je u srijedu glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova novinarima, dodajući da protiv njega nije podignuta optužnica.

Amnesty International (AI) tvrdi da ima dokaze da je egipatska vojska primijenila prekomjernu, smrtonosnu silu i apelirala da se obuzda kako bi se spriječila katastrofa.

Optužba je, kako prenosi AFP, uslijedila dva dana nakon što je najmanje 51 osoba, većinom pristalica svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija, ubijeno u sukobima izvan Kaira.

Muslimanska braća optužila su policiju i vojsku za masakr njihovih pristalica poslije molitve, dok je vojska tvrdila da je bila pod napadom “terorista”.

“I pored tvrdnje vojske da su demonstranti prvi napali tokom sukoba u ponedjeljak i da nijedna žena ili dijete nisu povrijeđeni, izvještaji iz prve ruke, koje je prikupio AI, pokazuju sasvim drugačiju sliku”, rekao je regionalni direktor AI Hasiba Hadj Sahraoui u saopćenju.


Budućnost egipatske ekonomije

On je istakao da je, čak i da su demonstranti primijenili silu, odgovor bio disproporcionalan i da je vodio ka gubitku života i povredama među miroljubivim demonstrantima.

“Mnogi među ubijenim i povrijeđenim su bili pogođeni u glavu i gornji dio tijela od zrna sačmarice i bojeve municije”, tvrdi AI.

AI ističe da sve dok ne budu obuzdane sigurnosne snage i utvrđeno jasno naređenje za korištenje sile prijeti katastrofa.

Povučeno saopćenje

Egipatski glavni liberalni savez Nacionalni front spasa (NSF) povukao je saopćenje u kojem odbacuje ustavni dekret privremenog predsjednika Adlyja Mansoura i uputio blaže kritike.

NSF je ponovio da nije konsultiran o pitanju dekreta i da se ne slaže s nekim njegovim stavkama te da će o svojim stavovima obavijestiti predsjednika Mansoura, javlja Reuters.

Dekretom su izbori, kojima je cilj okončanje nemira u najmnogoljudnijoj državi na Bliskom istoku, zakazani za početak 2014. godine.

Prethodno je vodeća liberalna koalicija u Egiptu odbacila ustavni dekret koji je izdao privremeni šef države Adly Mansour i tražila veće izmjene i šire konsultacije o tom dokumentu, ključnom za političku tranziciju države.

Koalicija NSF je saopćila u utorak da nije konsultirana u vezi s dokumentom, ali nije obrazložila kakve su promjene koje zahtijeva, prenio je Reuters.

Među njenim istaknutim članovima je bivši diplomata Ujedinjenih naroda (UN) Mohamed ElBaradei, koji je ranije izabran za zamjenika predsjednika za vanjske poslove, navodi agencija Tanjug.

Dokument su odbacila i dva najveća konzervativna pokreta i drugi nezavisni političari i aktivisti.

Izvori: Al Jazeera i agencije