Nalog za hapšenje Musharrafa

Musharraf se također suočava sa optužbama za ubistvo bivše premijerke Benazir Bhutto (AP)

Sud u Pakistanu je izdao nalog za hapšenje bez mogućnosti kaucije bivšeg čelnika Pakistana Perveza Musharrafa.

Sudija Kamran Basharat Mufti je odbacio zahtjev Musharrafa da ne bude saslušan u slučaju ubistva vjerskog čelnika Crvene džamije u Islamabadu 2007. godine. Imam džamije Abdul-Rashid Ghazi ubijen je tokom opsade džamije koju je navodno naredio Musharraf.

Inače, Musharraf je naredio akciju na džamiju prilikom koje je poginulo više od 100 studenata uključujući i ženske osobe što je izazvalo seriju oružanih napada na snage sigurnosti u zemlji.

Musharraf se također suočava sa optužbama za ubistvo bivše premijerke Benazir Bhutto.

Sud u Pakistanu podigao je u martu 2014. godine optužnicu protiv Musharrafa za veleizdaju, zbog toga što je suspendirao Ustav zemlje i uveo vanredno stanje 2007. godine. To je bio prvi slučaj u Pakistanu da je neki aktuelni ili bivši vojni komandant optužen za veleizdaju.

Uprkos optužbama, Musharraf se do sada samo dva puta pojavio u sudnici pod izgovorom da ima srčanih problema.

Samonametnuti egzil

Musharraf je vodio Pakistan gotovo deset godina, nakon što je na vlast došao 1999. godine, poslije državnog udara. Bio je prinuđen napustiti vlast 2008. godine, a kasnije je napustio Pakistan i boravio u inozemstvu, u nekoj vrsti samonametnutog egzila.

U Pakistan se vratio 2013. godine s namjerom da učestvuje na općim izborima, obećavajući da će spasiti zemlju od ekonomskog kolapsa i militarizma, ali mu je vlada zabranila da se kandidira na izborima.

Izvor: Agencije