Napad na džamiju u Nigeriji

Naoružani napadač otvorio je vatru na muslimane koji su napuštali džamiju u sjevernoj Nigeriji, ubivši pri tome najmanje 20 ljudi, javili su lokalni zvaničnici.

Nedjeljni napad se desio u selu Dogo Dawa, u državi Kaduna, rekao je Abdullahi Muhammad, tradicionalni vladar i vijećnik Birnin Gwarija, lokalne vlade u blizini sela.

Državni policijski komesar Olufemi Adenaike potvrdio je incident, ali nije govorio o broju poginulih.

Kao i u ostatku sjeverne Nigerije, Kadunom hara radikalna islamistička sekta Boko Haram.

Opasnost ‘srednjeg pojasa’

Inače napadaju sigurnosne snage, vladine zvaničnike ili krišćane, ali su i ranije napadali muslimanske svećenike i džamije u prošlosti, posebno one koji ne slijede njihovo tumačenje islama.

Kaduna je također u blizini nigerijskog opasnog „srednjeg pojasa“, gdje se sastaju muslimanski sjeverni, i pretežno kršćanski južni dio zemlje.

Ali Abdulladhi kaže da je napad najvjerovatnije izvela lokalna kriminalna grupa.

„Očekujemo novi napad naoružanih pljačkaša koji su u nedavnom okršaju sa seljanima izgubili nekoliko svojih članova“, rekao je on.

„Selo teroriziraju naoružane grupe koje djeluju iz kampova u šumi. Ovi naoružani ljudi najčešće napadaju sela i motoriste na putu od Kadune do Lagosa.“

Islamističke grupe u sjevernoj Nigeriji i povećana količina naoružanja koja stiže iz susjednih zemalja pojačala ne nasilje u regiji.

Oružane pljačke i lokalne svađe koje prerastaju u smrtonosne vatrene okršaje sve su češći u siromašnom sjeveru.

Izvor: Agencije