Napad na džamiju u Uppsali

Policija navodi da je više svjedoka vidjelo napad na džamiju (AFP)

Džamija u švedskom gradu Uppsali je napadnuta u ranim satima Nove godine. Svjedok je vidio osobu kako baca zapaljeni predmet na objekat, javljaju švedski mediji.

Policija je pozvana na mjesto događaja u 4:30 ujutro. Kada su stigli, vidjeli su tragove vatre koja se ugasila do njihovog dolaska.

Švedska policija traži najmanje jednog osumnjičenog za napad.

“Neko je bacio zapaljivu bombu ili Molotovljev koktel na zgradu”, rekao je švedskoj informativnoj agenciji TT glasnogovornik policije Uppsale, Torsten Hemlin. On je dodao da bačeni predmet nije zapalio džamiju.

“Također su napisali vulgarne rasističke poruke”, kazao je Hemlin, te je rekao da nikog nije bilo u objektu kad se desio napad.

Obavijest prolaznika

Policija je dobila obavijest da su prolaznici navodno vidjeli muškarca kako baca zapaljeni predmet na džamiju oko 4:30.

“Napad je klasificiran kao pokušaj podmetanja požara, vandalizam i poticanje na mržnju”, kazala je policija u saopćenju. Svjedoci su pozvani da se jave policiji, prenosi AFP.

Glasnogovornica policije Uppsale Lisa Sannervik kazala je švedskom Radiju P4 da postoji “više svjedoka incidenta” te da je policija osigurala tehničke dokaze s lica mjesta.

Sannervik je dodala da policija u Uppsali nije prethodno smatrala da postoji neka posebna prijetnja džamiji u tom gradu.

“Zasad nemamo nikakav motiv zašto se ovo desilo, ali vjerovatno nije slučajnost, s obzirom na to šta se dešavalo u zemlji”, kazala je za švedski Radio P4.

Treći napad

Ovo je treći napad na džamije u Švedskoj u proteklih desetak dana. Policija u Eslovu na jugu zemlje istražuje požar, nakon što je u tom gradu zapaljena džamija 29. decembra.

U Eskilstunu, zapadno od Stockholma, 25. decembra podmetnut je požar u džamiji dok je u njoj bilo više od 70 ljudi.

Pet osoba je prevezeno u bolnicu nakon tog incidenta.

Švedska fondacija za borbu protiv rasizma i ksenofobije Expo objavila je da je ove godine širom Švedske izvedeno 12 napada na džamije, ali i istakla kako je taj broj vjerovatno veći, jer se ne prijavljuju svi napadi.

Napadi na džamije dolaze u vrijeme kada se u Švedskoj odvija žučna rasprava o useljenicima.

Protuimigracijska stranka Švedski demokrati (SD) privukla je brojne glasače lijevog i desnog centra, a prema rezultatima posljednjih izbora, treća je najsnažnija stranka u zemlji.

Eksperti smatraju da je rast popularnosti te stranke uzrokovan njenim negativnim stavom prema imigrantima.

Osamdeset hiljada imigranata zatražilo je azil u Švedskoj u ovoj godini. Demokrate se zalažu za radikalno smanjenje kvota za dodjelu azilantskog statusa.

SD traži smanjivanje broja tražitelja azila za 90 posto.

Izvor: Agencije