Napad na hiljade sajtova radi stvaranja kriptovaluta

Uspjeh kriptovaluta učinio je napade veoma korisnima za hakere. (EPA)

Hiljade internetskih sajtova zaražene su malverom koji koristi snagu računara za stvaranje i “rudarenje” kriptovaluta, što je vrsta diskretne piraterije koja se ubrzano širi, upozorili su eksperti za sajberbezbednost.

Jedan od najznačajnijih takvih napada, koji je uticao i na vladine sajtove, otkrio je ovog vikenda britanski istraživač u polju informatičke bezbednosti Skot Helm.

Ta vrsta malvera koristi snagu računara za stvaranje kriptovaluta, poput popularnog bitkoina, a zatim ih hakeri preuzimaju bez znanja vlasnika računara.

Prema Helmovim rečima, na taj način je napadnuto više od 4.000 sajtova, među kojima i sajt britanske agencije za zaštitu podataka ili američkih saveznih sudova.

Bogaćenje u tajnosti

On je u svom blogu objasnio da su hakeri uspeli da napadnu toliko sajtova tako što su zarazili plag-in, softver koji računari koriste da bi efikasnije obavljali zadatke.

Tim virusom su oni generisali monero, jednu od najcenjenijih kriptovaluta na finansijskim tržištima.

Britanska filma TextHelp, tvorac plag-ina o kojem je reč, saopštila je da je deaktivirala proizvod nakon što je otkrila “pokušaj ilegalnog generisanja kriptovalute”.

“To je krivično delo i potpuna istraga je u toku”, navodi se u saopštenju kompanije.

Uspeh kriptovaluta je učinio takve napade veoma korisnim za hakere, koji se tako mogu obogatiti u potpunoj tajnosti.

Izvor: Agencije