Napad na sinagogu u Švedskoj zbog Trumpove odluke

Tri osobe su uhapšene u nedjelju nakon što su pokušale zapaliti sinagogu u švedskom gradu Gothenburgu, saopćilo je tužilaštvo. Tužilaštvo nije objavilo motive napada niti da li je on povezan za krizom zbog odluke SAD-a o Jerusalemu.

Grupa napadača u subotu navečer bacila je “Molotovljeve koktele” na sinagogu u Geteborgu u Švedskoj. Incident se dogodio u vrijeme protesta protiv američke odluke da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela.

U napadu nije bilo povrijeđenih. Švedske vlasti su pojačale sigurnost u blizini sinagoga nakon ovog incidenta, javlja agencija Reuters.

Kako navode svjedoci, požar je izbio u dvorištu sinagoge oko 22:00 sati, nakon što su propalestinski demonstranti protestirali protiv odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jerusalem kako glavni grad Izraela.

Napadači su bacili “Molotovljeve koktele” prema vjerskom objektu, a jedan je pao ispred drugog objekta, u kojem su bili studenti.

Predsjednik Jevrejske zajednice u Švedskoj Allan Stutzinsky tvrdi da je vidio desetak palestinskih demonstranata kako bacaju “Molotovljeve koktele”.

Lokalni mediji pišu da ih je bilo dvadesetak.

Policija je ubrzo blokirala ovu lokaciju i zatvorila saobraćaj oko sinagoge, nakon čega je pokrenuta istraga.

Ranije u subotu stotine propalestinskih demonstranata protestirale su u švedskom gradu Malmeu, a čuli su se slogani protiv Jevreja i Amerikanaca.

Izvor: Agencije