Napad na vojnu bazu

Analitičari tvrde da je ovo bio pokušaj nekih grupa da sabotiraju gestu smirenja pakistanske vlade (EPA)

Sedam indijskih vojnika ubijeno je u utorak u napadu na vojnu bazu na sjeveru zemlje, blizu pakistanske granice, objavila je indijska vojska u saopćenju.

Vojska je navela da su četverica njenih vojnika ubijena u utorak u prvom napadu teško naoružanih lica u policijskim uniformama, a još trojica su ubijena kasnije u vojnoj operaciji pomoći 16-erici talaca.

Riječ je o najodlučnijem napadu na jednu indijsku vojnu bazu nakon napada pobunjenika na indijskih vojni kamp Uri, u kojem je ubijeno 19 vojnika sredinom septembra. Indija optužuje te pobunjenike da dolaze iz Pakistana.

Napad na strateški centar

Napad je izveden na glavni vojni štab Nagrote, u državi Jammu i Kašmir. Veliki grad u indijskom dijelu Kašmira, Nagrota, nalazi se dvadesetak kilometara istočno od pakistanske granice i tamo je smješten veliki regionalni vojni zapovjedni centar. Grad se proteže duž strateške ceste koja povezuje Kašmir i ostatak Indije.

Napad je izveden nekoliko dana prije posjete jednog visokog pakistanskog zvaničnika, prve posjete Indiji nakon napada u Uriju, za što analitičari tvrde da je pokušaj nekih grupa da sabotiraju gestu smirenja pakistanske vlade.

Izvor: Al Jazeera