Napadač iz londonskog metroa osuđen na 34 godine zatvora

Hassan je u London došao kao azilant 2015. godine (EPA)

Irački azilant koji je prošle godine izveo napad improviziranom eksplozivnom napravom u londonskom metrou osuđen je na 34 godine zatvora, javlja Reuters.

On je postavio napravu kućne izrade koja je, ne eksplodiravši punom snagom, povrijedila 30 osoba, prenosi Fena.

Ahmed Hassan osuđen je za pokušaje ubistva, i to “na doživotni zatvor ili najmanje 34 godine zatvora”, saopćeno je.

“Imao si namjeru da ubiješ što više ljudi. Vjerujem da su te motivirale četiri stvari: mentalni sklop grupe Islamska država Irak i Levant, velika mržnja prema ovoj zemlji, želja za osvetom protiv Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, koje kriviš za smrt svog oca u Iraku, i bijes zbog bombardiranja Iraka, koje su izvršili zapadni saveznici”, rekao je sudija.

‘Mračne misli’

Mladić iz Iraka, kako je rekao sudija, nema 18 godina koliko kaže, ali je mlađi od 21 godine. U London je došao kao azilant 2015. godine. Bio je uzoran učenik, dobio je i nagradu za studenta godine na lokalnom koledžu, ali je sudija rekao da je imao “mračne misli” iako je napad pripremao samo mjesec.

Hassan je tokom suđenja rekao da nije imao namjeru ubiti nikoga nego samo privući pažnju.

“Moraš shvatiti da je Kur'an knjiga mira. Islam je vjera mira. Ti si narušio propise Kur'ana i islama kao ljudske zakone. Imat ćeš dovoljno vremena u zatvoru da izučavaš Kur'an”, rekao je sudija Haddon-Cave tokom izricanja presude.

Izvor: Agencije