Napade na Pariz i Brisel naredili čelnici ISIL-a

Sumnja se da je Usama Atar uputio dvojicu bombaša samoubica na Stade de France (Arhiva)

Ljudi koji su izveli napade u Parizu i Briselu primili su naredbe “vrlo visokog“ zapovjedništva oružane grupe Islamska država Irak i Levant, rekao je belgijski državni tužitelj Frederic Van Leeuw u razgovoru za agenciju France presse.

“Znamo da su naredbe stigle iz područja ISIL-a, iz vrlo visokog zapovjedništva te grupe“, rekao je on.

Nije precizirao jesu li se naredbodavci nalazili s iračke ili sirijske strane područja pod kontrolom ISIL-a.

Naglasio je da su se neki čelnici, poput vođe ISIL-a Abu Bakra al-Baghdadija, premještali iz jednog velikog grada u drugi u zavisnosti od napada koalicije koju predvodi SAD.

Van Leeuw smatra da je identificiranje belgijskog Marokanca Usame Atara kao jednog od zapovjednika napada, tek jedna radna hipoteza od mnogih.

“Postoji još cijeli niz provjera pred nama”, rekao je i naglasio složenost vođenja istraga u tom području.

Slagalica bez brojnih dijelova

Francuska policija je identificirala jednog od organizatora atentata u Parizu i Briselu, belgijskog Marokanca Atara, koji je do sada tokom istrage bio poznat pod imenom Abu Ahmad, a djelovao je iz Sirije.

“Bez obzira na velike napretke u istrazi pokrenutoj nakon napada 13. novembra u Parizu, još smo daleko o završetka i na nivou Belgije i Francuske. Nakon 13. novembra smo pred pravom slagalicom, čije brojne dijelove tek trebamo pronaći“, naglasio je.

Osam osumnjičenih je trenutno u zatvorima Francuske u sklopu te istrage i šest u Belgiji, od ukupno 19 optuženih u toj zemlji, zbog sumnje da su povezani s pripremama napada.

Još četvorica osumnjičenih nalaze se u zatvorima u Italiji, Maroku, Alžiru i Turskoj.

Van Leeuw smatra da nije moguće odrediti datum procesa za napade.

Mjesecima su istražitelji ispitivali tajanstveni nadimak Abu Ahmad, spominjan u istragama o francusko-belgijskoj ćeliji koja je 13. novembra u Parizu izvela napade u kojima je poginulo 130 osoba, te 22. marta u Belgiji gdje su ubijene 32 osobe.

Sumnja se da je on uputio dvojicu bombaša samoubica na Stade de France i drugu dvojicu napadača, koji su u Pariz pokušali doći preko Austrije gdje su uhapšeni.

Izvor: Agencije