Napadi koji su potresli Evropu od 2004.

Nekoliko desetaka osoba je poginulo, a na stotine osoba su povrijeđene u današnjim napadima u belgijskoj prijestolnici (AP)

Današnji smrtonosni napadi na aerodrom i stanicu podzemne željeznice u belgijskoj prijestolnici Briselu posljednji su u seriji napada širom Evrope u proteklih desetak godina.

Ovo su neki od posljednjih:

14. mart 2016: Napad koji je izvela pripadnica PKK-a u Ankari (Turska) usmrtio je najmanje 37 osoba.

13. novembar 2015: Naoružane osobe povezane sa oružanom grupom Islamska država Irak i Levant (ISIL) izvršili su napade na nekoliko lokacija u Parizu, uključujući koncertnu dvoranu Bataclan. Tada je ubijeno 130 osoba, a ključni osumnjičeni za napade, 26-godišnji Salah Abdeslam, uhapšen je 18. marta ove godine u Briselu.

14. februar 2015: Napadač je ubio danskog filmadžiju Finna Norgaarda i ranio tri policajca u Kopenhagenu. Dan kasnije, Omar El-Hussein napada sinagogu, ubija čuvara i ranjava dvojicu policajaca prije nego je ubijen.

7. januar 2015: Napad vatrenim oružjem na parišku redakciju satiričnog magazina Charlie Hebdo. Poginulo dvanaest osoba. Al-Kaida Arapskog poluotoka preuzela je odgovornost za napad, kazavši kako je to osveta za karikature poslanika Muhammeda u ovom časopisu.

24. maj 2014: Četiri osobe su ubijene u Jevrejskom muzeju u Briselu. Napadač, naoružan automatskom puškom Kalašnjikov je bivši francuski borac povezan sa ISIL-om.

22. maj 2013: Dva muškaraca, za koje se smatra da su bili inspirirani Al-Kaidom, napali su britanskog vojnika Leeja Rigbyja u Londonu, te ga izboli nasmrt.

Mart 2012: Francuz Mohammed Merah, naoružani napadač koji je tvrdio da je povezan sa Al-Kaidom, ubio je troje jevrejske djece iz škole, rabina i tri vojnika u Tuluzu, na jugu Francuske.

22. juli 2011: Protivnik muslimana Anders Behring Breivik postavio je bombu u Oslu, a potom izvršio masakr iz vatrenog oružja u omladinskom kampu na norveškom otoku Utoya. Ubio je 77 osoba, od čega je veliki broj mladih.

7. juli 2005: U Londonu su 52 putnika ubijena kada su se četiri bombaša-samoubice, inspirirani radom Al-Kaide, detonirali svoje bombe u tri podzemna voza i u jednom autobusu.

11. mart 2004: U najgorem napadu koji se desio u Evropi, eksploziji bombi u četiri madridska putnička voza, poginula je 191 osoba.

Izvor: Agencije