Napadi na radnike kosovske administracije

Na sjeveru Kosova, u opštini Zvečan, na krovu jedne srpske porodične kuće pronađena je neaktivirana eksplozivna naprava.

Specijalne jedinice Kosovske policije su obavile uviđaj, ali kažu da je još rano da se utvrdi ko je bio meta tog napada.

Lokalni mediji izvještavaju da jedan član iz te porodice radi kao prevodilac u Misiji vladavine prava Evropske unije (EULEX).

U podijeljenom gradu, albanske i srpske zastave dijele teritorije na kojima žive dvije zajednice, izvijestio je iz Mitrovice reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj.

Prijetnje i napadi

Incidenti su česti. Pucnjave, bombe i ranjavanja prijavljuju se policiji.

Ali, Besim Hoti, glasnogovornik Kosovske policije, kaže da je međuetničkih incidenata prošle godine bilo 14 posto manje u odnosu na 2011. godinu.

Policija sumnja da su napadi na sjeveru Mitrovice u većini slučajeva među Srbima.

“U posljednje vrijeme imamo sve više slučajeva kada su se na meti napada našli građani srpske nacionalnosti koji rade za kosovsku Vladu. Uglavnom, na meti napada je imovina onih Srba koji rade u Administrativnom uredu za sjever, njihovi automobili, kuće i slično. A nedavno smo imali i slučaj kada je jedna osoba koja radi u tom uredu ranjena iz vatrenog oružja”, rekao je Hoti.

Ispred Administrativnog ureda za sjever prisutne su snage NATO-a i Kosovska policija. Uprkos prijetnjama, 53 radnika, od kojih je 70 posto Srba, nastavljaju rad.

Adrijana Hodžić, šefica Administrativnog ureda, osuđujući napade, kaže da zaposleni u ovoj administraciji služe svim građanima.

“Očigledno je da imamo problem s postojanjem vladavine prava na sjeveru. Zaista smo nezadovoljni time što nijedan od ovih slučaja koje smo prijavili nije proveden do kraja i ne znamo ko su počinioci. Bilo kako bilo, jadno je takvo stanje i svi ti napadi su neprihvatljivi i za svaku su osudu. Mi, kao kancelarija, nismo prijetnja nikome. Tu smo da služimo građanima”, rekla je ona. 

Nepovjerenje

Većina srpskih političara sa sjevera Kosova je, izještava Ahmetaj, u nekoliko navrata pozivala na bojkot Administrativnog ureda.

Nepovjerenje i napadi tako su postali sastavni dio stvarnosti.

“Mislim da je to odraz strašnog nepoverenja u te institucije i osećaj da su ti Srbi u institucijama na neki način potpomogli ovom stanju u kojem se sad sever nalazi. Nepoverenje u institucije i nepoverenje u Albance. O pomirenju nema ni govora, mnogi su elementi koji na nešto tako ukazuju, i mislim da je to više nasumično udaranje levo i desno. Prosto, mnogo je veća opasnost da se gnev ne usmeri ka Vladi Srbije, pa onda neki koji se ne usuđuju da kritikuju Vladu Srbije, onda kritikuju Srbe u kosovskim Institucijama”, kaže Oliver Ivanović, bivši državni sekretar u Ministarstvu za KiM pri vladi Srbije.

Uprkos pozivu na bojkot, za manje od četiri mjeseca u Administrativnom uredu  pružene su usluge za oko 4.000 građana. 

Među građanima Mitrovice postoji bojazan da će provedba postignutih dogovora u Briselu između premijera Kosova i Srbije podići još više tenzije u ovom gradu.

Istovremeno, postoji nada da će na kraju ovog procesa ljudi sa obje strane mosta moći živjete u miru i razumijevanju.

Izvor: Al Jazeera