Napadi na turske vojnike i putnički voz

Vojnici su ubijeni dok su bili u patroli na jugoistoku Turske (AP)

Najmanje tri turska vojnika su ubijena u napadu koji se desio u Sinaku na krajnjem jugoistoku Turske, dok su borci Radničke partije Kurdistana (PKK) rano jutros izveli bombaški napad na putnički voz u kojem nije bilo žrtava, javljaju agencije.

Generalštab turske vojske je saopštio da su ”teroristi izveli napad na vojnu patrolu” koja je osiguravala cestu kojom je trebao proći vojni konvoj.

Saopšteno je da su u napadu ubijena tri vojnika, među kojima i jedan oficir.

Turske snage sigurnosti su preduzele pojačane mjere sigurnosti u mjestu i pokrenule potjeru za napadačima. Najmanje jedan naoružani napadač je ubijen u dosadašnjoj operaciji.

Napad na putnički voz

U međuvremenu, Guverner turske regije Bingol, Yavuz Selim Kosger je kazao za Anadoliju da je izveden napad na voz izveden minom na daljinsko aktiviranje na pruzi između željezničkih stanica Suveren i Genc.

U napadu nije bilo žrtava, ali su teretni vagon voza i pruga u većoj mjeri oštećeni.

Kosger je kazao da su borci PKK-a na šine postavili ručno izrađenu minu i aktivirali je daljinskim upravljačen u momentu kada je nailazio voz koji je putovao na relaciji Ankara-Teheran.

Turske snage sigurnosti su pokrenule istragu i potjeru za napadačima, a voz je nastavio put ka Iranu.

Udari na kampove PKK-a

Turska je počela bombardovati kampove Radničke partije Kurdistana u sjevernom Iraku krajem prošle sedmice, u napadima koje su turske vlasti opisale kao odgovor na seriju ubistava policajaca i vojnika, za koje krive kurdsku oružanu grupu.

Turska također izvodi napade na ciljeve grupe Islamska država Irak i Levant u Siriji.

Turska je u srijedu potpisala sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama, čime se koalicionim snagama predvođenim SAD-om dozvoljava korištenje zračne baze Incirlik, nedaleko od sirijske granice.

Sporazum o korištenju baze, isključivo se odnosi na borbu protiv grupe ISIL i ne uključuje podršku iz zraka kurdskim borcima na sjeveru Sirije.

Izvor: Agencije