Napadi na useljenike u Južnoj Africi

Južnoafrička ministrica vanjskih poslova Maite Nkoana-Mashabane od drugih je afričkih nacija tražila diplomatsku podršku kako bi se zaustavio val nasilja protiv useljenika u toj državi.

Nasilje se širi od Durbana do Johannesburga, gdje je policija rastjerivala useljenike koji su na ulice izašli s mačetama.

Specijalna policija koristila je na ulicama Johannesburga i gumene metke. Uhapšene su 22 osobe.

Nezadovoljni useljenici naoružali su se mačetama kako bi se odbranili od ksenofobičnih napada koji traju već tri sedmice.

Južnoafričke vlasti uspostavile su kamp, utočište za migrante. Neki od njih su očajni i žele ići kućama.

“Ostao sam bez igdje ičega. Ukrali su mi mašine za rezanje pločica. Sada nemam ništa, tako da je bolje da se vratim kući”, kaže Harrdia Mashandura, državljanin Zimbabvea.

Reakcija iz Etiopije

Pojavili su se i prijeteći grafiti, a trgovine u vlasništvu stranaca se pljačkaju i uništavaju. Ipak, ljudi priznaju da im je bolje u kampu nego u matičnoj državi.

“Ne znam gdje da idem. U državi iz koje dolazim bjesni rat. Neki od nas se ne mogu tamo vratiti”, priznaje Thircessi Baloyi, državljanin Konga.

Reagovao je i etiopski premijer Hailemariam Desalegn.

“Kao Afrikanci, smatramo da smo svi doprinijeli oslobađanju Južne Afrike od jarma kolonijalizma i aparthejda. Kao Afrikanci, moramo se ujediniti i napraviti atmosferu u kojoj ćemo moći živjeti gdje god želimo. Naravno, u skladu sa zakonima i pravilima određene države”, kaže Desalegn.

Bijes nekih Južnoafrikanaca prema imigrantima jačao je s rastom stope nezaposlenosti i čestim navodima o korupciji i “pajtaškom kapitalizmu”.

Naslijeđe aparthejda

Zulu zajednica bila je posebno glasna. Optužili su vladajuću stranku ANC za zapostavljanje siromašnog sloja stanovništva.

Drugi kažu da je riječ o naslijeđu aparthejda.

“Riječ je o kombinaciji različitih faktora. Bez sumnje, postoji problem kulture masovnih nemira. Naš ministar obrazovanja jučer je to nazvao trećim faktorom”, ukazuje Chris Landsberg sa Univerziteta u Johannesburgu

Južnoafrički predsjednik Jacob Zuma osudio je nasilje i uspostavio agenciju za nadzor granica.

Ipak, mnogi se pribojavaju da bi se mogao ponoviti scenarij od prije sedam godina, kada je u sličnim napadima poginulo 60 ljudi, a stotine su bile povrijeđene.

Izvor: Al Jazeera