Napadnuta policijska patrola u Belfastu

Val uličnog nasilja izbio je kada su odbornici prošlog ponedjeljka izglasali uklanjanje britanske zastave (Reuters)

Probritanski lojalisti napali su u ponedjeljak navečer jednu policijsku patrolu zbog odluke da se britanska zastava skine sa Gradske skupštine u Belfastu, što je izazvalo seriju protesta osmi dan uzastopno.

Iz gomile demonstranata izdvojilo se oko 15 maskiranih osoba, koje su razbile prozore policijskog vozila i u njega ubacile “Molotovljev koktel” dok je u automobilu bio jedan policajac.

Policajac je nepovrijeđen izbjegao incident, a Policijska služba Sjeverne Irske saopćila je da će ovo smatrati kao pokušaj ubistva, javio je Reuters.

Ovaj incident je jedan u seriji protesta održanih u ponedjeljak širom grada, tokom kojih je policija gađana kamenjem i vatrometnim napravama.

Na najmanje dvije lokacije policija je upotrijebila vodene topove.

Val uličnog nasilja izbio je kada su odbornici prošlog ponedjeljka izglasali uklanjanje zastave.

Britanska zastava

Britanska zastava vijorila se sa Gradske skupštine u prijestonici Sjeverne Irske svakodnevno od kada je otvorena 1906. godine.

Prema odluci koju su odbornici usvojili u ponedjeljak, zastava će se vijoriti samo 17 određenih dana u godini, uključujući državne praznike, kao što je slučaj sa Skupštinom u Stromontu, provinciji koja se nalazi pod kontrolom Velike Britanije.

Probritanski političari su optužili lojalističku paravojnu formaciju Ulsterski dobrovoljci da stoji iza protesta i da koristi društvene mreže za organiziranje demonstracija.

Najmanje 3.600 ljudi poginulo je za tri decenije tokom kojih su se katolički nacionalisti koji se zalažu za ujedinjenje s Irskom borili protiv britanskih snaga sigurnosti i pretežno protestantskih lojalista koji žele ostati u okviru Velike Britanije.

Mirovni sporazum iz 1998. godine uglavnom se poštuje, mada su ekstremistički nacionalisti posljednjih godina intenzivirali napade, a odnosi između dva tabora su krhki i protesti izbijaju svakih nekoliko mjeseci.

Izvor: Agencije