Napadnuta policijska stanica u Kairu

Eksplozija je djelomično uništila zgradu policije (AP)

Grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) preuzela je u četvrtak odgovornost za sinoćnji napad autobombom u kojem je u Kairu ranjeno najmanje 29 osoba od čega šestorica policajaca, prenosi Hina.

Prema saopćenju objavljenom na Twitteru, ISIL tvrdi da su “vojnici Islamske države Irak i Levant autobombom napali sjedište obavještajne službe u samom centru Kaira”. Napad je bio “osveta za braću mučenike”, dodao je.

Najmanje 29 osoba je ranjeno, od kojih šest policajaca, u eksploziji postavljenoj u atomobil kod jedne od zgrada policije i suda u sjevernom predgrađu Kaira, javile su agencije, pozivajući se na sigurnosne izvore.

Vlasti navode da je naprava velikog kapaciteta detonirana daljinski.

Od eksplozije se napravio krater, oštećena je fasada zgrad policije, a okolni automobili su izgorjeli.

Napad autobombom na policijsku stanicu dogodio se u vrijeme velikih obračuna egipatskih snaga sigurnosti sa pripadnicima skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL). Napadnuta policijska stanica nalazi se u sjevernom dijelu Kaira, a novinar francuske agencije AFP čuo je vrlo snažnu eksploziju.

“Neznanac je zaustavio automobil ispred zgrade, izišao iz njega i popeo se na motocikl kojim se udaljio, a zatim je automobil eksplodirao”, piše u saopćenju Ministarstva unutarnjih poslova Egipta, prenosi Hina.

“Šest policajaca je povrijeđeno”, dodaje se u saopćenju.

Vojska je 3. jula 2013. svrgnula i uhapsila legalno izabranog predsjednika Muhameda Mursija i progoni njegove pristalice. Od tada su u sukobima i napadima ubijene stotine vojnika i policajaca.

Dolaskom nove vlasti i predsjednika Abdel Fattah el-Sisija mnogi su osuđeni na smrt, a pogotovo pripadnici organizacije Muslimanska braća, koja je proglašena nelegalnom.

Ubistva i suđenja

Grupe za ljudska prava tvrde da su nakon svrgavanja Mursija stotine Egipćana ubijene, a više od 40.000 ljudi je uhapšeno. Slobodno novinarstvo i sloboda govora gotovo da i ne postoje.

Među uhapšenim su bili i novinari Al Jaezeere –  Egipćanin Baher Mohamed, Kanađanin Mohame Fahmy i Australac Peter Greste, koji su proglašeni krivim juna 2014. godine za pomaganje terorističkoj organizaciji, što se odnosi na pokret Muslimanska braća.

Greste i Fahmy dobili su sedmogodišnju, a Mohamed desetogodišnju zatvorsku kaznu.

U januaru, apelacioni sud je naredio ponavljanje suđenja, kazavši kako je u prvobitnom procesu nedostajalo dokaza protiv trojice novinara koji su radili za kanal na engleskom jeziku medijske mreže iz Dohe.

Greste je ranije deportiran u rodnu Australiju prema zakonu koji dozvoljava transfer stranaca kojima se sudi u njihove države, ali mu se i dalje sudi u odsustvu. Fahmy i Mohamed na slobodi su nakon plaćene kaucije, a u pritvoru su proveli više od 400 dana.

Fahmy se odrekao svog egipatskog državljanstva, u nadi da će i on biti deportiran.

Egipatski sud danas je već deset puta odgodio izricanje presude ovim novinarima.

Izvor: Al Jazeera i agencije