Napadnuti položaji sirijske vojske, SAD negira umiješanost

Sirijski mediji tvrde da je bilo povrijeđenih i mrtvih u napadu (Reuters)

Američka vojska odbacila je tvrdnje sirijskih državnih medija koji su rano u ponedjeljak pisali da je koalicija predvođena SAD-om bombardirala jedan od sirijskih vojnih položaja na istoku zemlje.

Napad se dogodio u al-Harri, jugoistočno od Albu Kamala, pišu sirijski mediji pozivajući se na izvore iz vojske.

Mediji tvrde da je bilo povrijeđenih i mrtvih u napadu, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Komandant vojnog saveza koji podržava predsjednika Bashara al-Assada Reutersu je otkrio da su “vjerovatno američki” dronovi bombardirali položaje iračkih frakcija između Albu Kamala i Tanfa, kao i sirijsku vojsku.

Glasnogovornik američke vojske Josh Jacques odbacio je te tvrdnje, prenosi agencija Hina.

“Nijedan dio američki predvođene koalicije nije izveo napad u blizini Albu Kamala”, naglasio je.

Protjerivanje ISIL-a

Zapadni savez podržava arapske Sirijce i Kurde koji se sjeveroistočno od Albu Kamala bore protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Sirijska vojska je uz pomoć iranskih paravojski, Hezbollaha i grupe iz Iraka prošle godine protjerala ISIL s tog područja, no pobunjenici su od tada tamo izveli nekoliko napada.

U Tanfu, mjestu jugozapadno od Albu Kamala, u pustinji blizu granice s Jordanom i Irakom, smještene su i američke snage.

Assad je prošle sedmice rekao da Sjedinjene Države smatra okupatorskom silom u Siriji i da je “podržava bilo kakav čin otpora, bilo to protiv terorista ili okupatorskih sila, nevezano za njihovu nacionalnost”.

Izvor: Agencije