Napravljen prototip mobitela bez baterije

Istraživači kažu kako postoje planovi za dalji razvoj prototipova koji će imati energetski štedljivi ekran za slanje poruka, pa i osnovnu kameru (EPA)

Istraživači u Sjedinjenim Američkim Državama predstavili su prototip mobilnog telefona bez baterije, koji koristi tehnologiju za koju se nadaju da će s vremenom biti primjenjivana u proizvodima za masovno tržište, javlja agencija Reuters.

Telefon je djelo grupe istraživača sa Univerziteta Washington u Seattleu i radi na principu generiranja malih količina energije iz radiosignala, poznatih kao radiofrekvencija ili „RF“ talasi.

„Okruženje RF talasa je svuda oko nas, tako na primjer, stanice sa frekventnom modulacijom (FM) emituju radiotalase, stanice sa amplitudnom modulacijom (AM) također to rade, televizijske stanice, repetitori za mobilne telefone, svi oni emituju RF talase“, izjavio je za Reuters član istraživačkog tima Vamsi Talla.

Brojne verzije

Telefon je tek prvi prototip sa elementarnom funkcijom – na prvi pogled izgleda više kao štampana ploča sa nekoliko pričvršćenih dijelova, a osoba koja poziva mora nositi slušalice i pritiskati dugme za prebacivanje između funkcija govora i slušanja.

Istraživači kažu kako postoje planovi za dalji razvoj prototipova koji će imati energetski štedljivi ekran za slanje poruka, pa i osnovnu kameru. Oni također planiraju verziju telefona bez baterije koji će koristiti malu solarnu ćeliju za snabdijevanje energijom.

Istraživači planiraju lansirati jedan proizvod za osam-devet mjeseci, ali nisu željeli otkriti detalje, prenio je Reuters.

Izvor: Agencije