Napredak kurdskih i iračkih snaga protiv ISIL-a

Pripadnici grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) sada su samo na dva kilometra od grada Kobanea na sjeveru Sirije, a uz granicu sa Turskom.

U toku su žestoke borbe u kojima ih kurdski borci pokušavaju potisnuti.

Avioni koalicijskih snaga predvođeni Sjedinjenim Američkim Državama izveli su dva napada.

Lokalni izvori tvrde da je Kobane pod žestokom artiljerijskom vatrom, te da je veliki broj pripadnika kurdskih snaga i civila poginuo i ranjen u tim napadima.

Istovremeno, kolone civila pokušavaju preći granicu i spas potražiti u susjednoj Turskoj. 

Reporter Al Jazeere Omar Khashram javio je da nema informacija da li se borbe vode u samoj gradskoj jezgri.

”Na graničnom prelazu smo vidjeli više od deset vozila turske hitne pomoći u kojima su bili ranjenici. Svi su prebačeni u Tursku na liječenje, ali u ovim trenucima nemamo potvrdu o njihovom tačnom broju”, javio je Khashram.

Kurdi napreduju u Iraku

I u Iraku se vode borbe protiv ISIL-a, gdje snage koalicije pružaju zračnu podršku kurdskim iračkim snagama.

Trideset pristalica ISIL-a i šest iračkih vojnika poginuli su u borbama južno od grada Tikrita.

Nakon sinoćnih borbi, na sjeverozapadu Iraka, borci Pešmerge zauzeli su grad Rabiju i u potpunosti kontrolišu taj granični prelaz sa Sirijom.

Jedan od kurdskih boraca je izjavio da su njihove snage, potpomognute SAD-om, napale irački grad Zumar, a reporterka Al Jazeere Monica Villamizar, koja izvještava sa sjevera Iraka,  potvrdila je ovu informaciju.

„Kurdske snage u Iraku su dosada bile u podređenoj poziciji u odnosu na borce ISIL-a, ali situacija se mijenja“, javlja Villamizar.

„Uspjeli smo da sklonimo snage ISIL-a sa 30 pozicija u Iraku, uključujući područja oko gradova Zumar i Rabia“, rekao je Halgord Hekmat za novinsku agenciju AFP.

On je također kazao da će osvajanja  biti od koristi za daljne napredovanje kurdskih snaga ka gradu Sinjar,  jugozapadno od Zumara i Rabie.

Izvor: Al Jazeera i agencije