Oglasi

Napredak u dijalogu o nuklearnom programu

IAEA očekuje da će uskoro početi provoditi okvirni sporazum o načinu provođenja inspekcija u Iranu.
IAEA i Iran ocjenjuju kako je na razgovorima prošlog četvrtka ostvaren napredakReuters

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Iran postigli su napredak u pregovorima o spornom iranskom nuklearnom programu, ali za postizanje sporazuma potrebno je riješiti nekoliko ključnih otvorenih pitanja, objavili su u diplomati u srijedu.

I IAEA i Iran ocjenjuju kako je na razgovorima prošlog četvrtka ostvaren napredak prema sporazumu koji će omogućiti inspektorima Ujedinjenih naroda (UN) pregled iranskih nuklearnih postrojenja.

IAEA je u dopisu zemljama članicama navela kako "očekuje da će zaključiti okvirni sporazum o načinu provođenja inspekcija na novom krugu pregovora u Teheranu 16. januara i početi ga provoditi".

UN-ova agencija i Teheran nisu, međutim, objavili kakav je konkretan napredak ostvaren u posljednjem krugu pregovora.

Glavni kamen spoticanja je ustrajavanje Irana u tome da se istraga proglasi zaključenom nakon što odgovori na pitanja IAEA-e.

Otvoreno pitanje

UN-ova agencija želi, pak, zadržati pravo da se vrati ako se, naprimjer, pojave novi dokazi.

Još jedno otvoreno pitanje je zahtjev Teherana da mu se omogući pristup obavještajnim podacima Zapada, na temelju kojih IAEA gradi svoju sumnju u vojnu dimenziju iranskih nuklearnih aktivnosti.

Šef IAEA-e Yukiya Amano rekao je da je Teheranu spreman dati dokumente "kada se stvore uvjeti".

No, zapadni dužnosnici ističu kako UN-ova agencija to teško može učiniti, imajući u vidu da su joj te podatke dale države pod uvjetom da ostanu tajni i povjerljivi.

Osim toga, te se zemlje boje se da bi njihovi izvori mogli biti otkriveni ako Iran bude imao uvid u originalne dokumente, upozoravaju diplomate.

Zapadne zemlje tvrde da Iran razvija atomsko oružje, dok zvanični Teheran navodi da njegov nuklearni program postoji isključivo u mirnodopske svrhe.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.