Naprednjaci traže novo prebrojavanje glasova

Pojedine političke stranke i grupacije svjesno kršile izborni proces, tvrde u SNS-u (AP)

Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića traži da se glasovi na izvanrednim parlamentarnim izborima, održanim u nedjelju u Srbiji, ponovno prebroje.

Naprednjaci kažu da su već uputili službeni zahtjev nadležnim institucijama i formirali pravni tim, te traže uvid u cjelokupan birački materijal.

SNS navodi da je to učinjeno zbog “očiglednih zloupotreba, određenih nejasnoća i nelogičnosti, a u cilju zaštite izbornog procesa i slobodne izborne volje građana”.

Na takav potez upućivalo je Vučićevo obraćanje nakon sinoćnje sjednice predsjedništva stranke, a posebno sumnje koje je iznio u vezi s prelaskom izbornog praga svih opozicijskih stranaka “pod okriljem noći”, a uz prisustvo lidera opozicije u Republičkoj izbornoj komisiji.

Vučić je tada ustvrdio kako su se u noći poslije izbora događale “čudne stvari”.

Vučić vjeruje da je SNS osvojio više glasova

Osim toga, vjeruje i kako je SNS osvojio više od 50 posto glasova birača, te mu nije jasno kako su “neke stranke preskočile preko noći cenzus i oborile rezultat SNS-a”.

I danas je ponovio kako će se “još videti ko je zaista ušao u parlament”, te najavio da će “SNS pregledati kompletan izborni materijal”.

“Zamislite da sam ja upao u neku komisiju i odjednom – promenjeni rezultati. Sve kako su oni hteli. Oni koji imaju osam puta manje glasova se sprdaju s narodom. Ima u ovoj zemlji da se poštuje narodna volja, s tim se ne smeju igrati”, kazao je Vučić.

U priopćenju Srpske napredne stranke navode kako su upozoravali i na sâm dan izbora da postoji osnovana sumnja po kojoj su pojedine političke stranke i grupacije svjesno kršile izborni proces, te radile pritisak na građane i nadležne institucije.

Ranije su i opozicijske stranke formirale zajednički pravni tim koji će analizirati izborne rezultate.

Oni tvrde da je na dan izbora bilo krađe glasova u korist vladajućih stranaka.

Izvor: Al Jazeera i agencije