Naprednjacima i službeno većina u Vojvodini

Svoje predstavnike u parlamentarnim klupama će imati devet izbornih lista (Arhiva)

Uvjerljivo najviše zastupničkih mandata u Skupštini Vojvodine, na nedavno održanim pokrajinskim izborima, osvojila je lista oko Srpske napredne stranke (SNS), koja je nastupala pod imenom “Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje”.

SNS će od 120 mjesta imati 63 zastupnika, koalicija okupljena oko Socijalističke partije Srbije 12, Srpska radikalna stranka – 10, koliko će imati i koalicija oko Demokratske stranke, Liga socijaldemokrata Vojvodine osvojila je devet mandata, pokret Saše Radulovića „Dosta je bilo“ – sedam, Savez vojvođanskih Mađara – šest, Mađarski pokret – dva i Zelena stranka jednog zastupnika.

Ostale liste koje su sudjelovale na pokrajinskim izborima, kako je potvrđeno u Pokrajinskoj izbornoj komisiji (PIK), nisu osvojile dovoljan broj glasova da bi prešle izborni prag.

“Od 1.729.376 birača u Vojvodini na birališta je izašlo 963.208 ili 55,70 odsto glasača. U Skupštinu Autonomne pokrajine Vojvodina je ušlo devet izbornih lista, dok je šest lista ostalo ispod cenzusa”, naveo je predsjednik PIK-a Darko Rudić.

Hrvatima samo jedno mjesto

Budući da je uoči izbora bilo postavljeno i pitanje zastupljenosti hrvatske manjine u tijelima vlasti, agencija Hina podsjeća kako je najstarija i najveća stranka hrvatske manjine – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) na pokrajinskim izborima nastupio u koaliciji s Demokratskom strankom.

Ta će stranka imati jednu zastupnicu u pokrajinskom parlamentu, a to će biti Vesna Prćić.

“DSHV neće biti dio nove vlasti u Vojvodini, čiju će okosnicu činiti SNS, no naša će se zastupnica sigurno zalagati za interese Hrvata u Vojvodini“, naveo je Tomislav Žigmanov, predsjednik DSHV-a, u pisanoj izjavi.

“Želimo vjerovati da nova pokrajinska vlast neće umanjivati ostvarenu razinu manjinskih prava – tim prije, jer pokrajinska razina vlasti osigurava najviše manjinskih prava i oko 80 posto ukupnih sredstava za Hrvate u Vojvodini i Srbiji”, dodao je Žigmanov.

Autonomna pokrajina Vojvodine je osnivač i financijer Novinsko izdavačke ustanove “Hrvatska riječ” i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Te su institucije utemeljene poslije 2000. godine kada je na vlasti u Vojvodini bila koalicija koju je predvodila Demokratska stranka.

Izvor: Agencije