Naprednjacima većina i u Skupštini Vojvodine

Prema preliminarnim i nepotpunim rezultatima izbora za vojvođanski parlament, održanih u nedjelju, birači su u Vojvodini okončali 16 godina dugo povjerenje Demokratskoj stranci.

Prema podacima Pokrajinske izborne komisije, objavljenim u ponedjeljak uvečer, obrađeno je 59,61 posto biračkih mjesta.

Izborna lista predvođena Srpskom naprednom strankom Aleksandra Vučića osvojila je 54,17 posto glasova, potvrdili su iz Pokrajinske izborne komisije.

Prema istim rezultatima slijede Socijalistička partija Srbije (SPS) s 10 posto osvojenih glasova, Savez vojvođanskih Mađara (SVM) s 9,17 posto, Srpska radikalna stranka (SRS) osvojila je 8,33 posto, baš kao i Demokratska stranka, a izborni prag prelazi još samo Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) s osvojenih 5,83 posto glasova.

Nisu obuhvaćeni veliki gradovi

Navedenim rezultatima nisu obuhvaćena biračka mjesta u nekoliko većih gradova u Vojvodini kao što su Novi Sad, te mjesta u Južnobanatskom i Sremskom okrugu, jer podaci iz tih sredina nisu još stigli u Pokrajinsku izbornu komisiju.

Odgovorni su najavili kako će konačni rezultati izbora za Skupštinu Autonomne pokrajine Vojvodina biti poznati do četvrtka uvečer.

Posebnost ovih izbora za novi saziv Skupštine Vojvodine jeste činjenica da su oni po prvi put poslije tri desetljeća provedeni po proporcionalnom modelu koji važi za državne i lokalne izbore u Srbiji.

Izvor: Al Jazeera i agencije