Napuljska pizza, kandidat za listu UNESCO-a

Podloga za pizzu ne smije biti deblja od tri milimetra i peče se 60 do 90 sekundi u peći koja se loži hrastovim drvetom (AP)

Italija je izabrala napuljsku pizzu (Pizza napolitana) kao svog kandidata za UNESCO-vu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa, pišu italijanski mediji. 

Italijanska nacionalna komisija za UNESCO odlučila je da na ovaj način oda priznanje „umjetnosti napuljskih pizza majstora“.

Napulj već duže vrijeme radi na izgradnji i očuvanju reputacije duhovne kolijevke jednog od najomiljenijih jela na svijetu.

„Pizza napolitana“ karakteristična je po hrskavoj, zlatnoj kori koju dobija pečenjem u peći na drva, gustoći tijesta i kiselkastom ukusu paradajza, uz dodatak origana, bijelog luka, bosiljka i mocarele. Na ukus pizze utiče i pizza-majstor koji nadgleda pripremu.

Kako prenosi AFP, podloga za pizzu ne smije biti deblja od tri milimetra i peče se 60 do 90 sekundi u peći koja se loži hrastovim drvetom.

Dresura sokola

Napolitana je nastala u ovom gradu na jugu Italije gradu između 1715. i 1725. dok je prva pizza „Margarita“ pripremljena tek 1889. godine.

Prema legendi, kraljica Margarita Savojska zatražila je od jednog od najčuvenijih pizza-majstora Napulja da smisli neko jelo za narod. Rezultat je bila pizza u bojama barjaka tek ujedinjene Italije: zeleni bosiljak, bijela mocarela i crveni paradajz.

Italija je, također, izdvojila i umijeće dresiranja sokola (falconeria), ali kao kandidata za transnacionalnu baštinu Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu.

Za pizzu, simbola italijanske kuhinje i stila života, kao i za sokolarenje, ovo je tek prva etapa u dugom procesu.

Procjena obje kandidature, koju će obaviti nezavisni stručnjaci organizacije sa sjedištem u Parizu, trajat će od 1. maja 2015. do 15. novembra 2016. godine.

Izvor: Agencije