Naredne vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje bit će smanjene

Približno 28.500 američkih vojnika stacionirano je u Južnoj Koreji i održavaju redovne zajedničke vježbe s južnokorejskim snagama (EPA)

Naredne zajedničke vojne vježbe Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje, zakazane za proljeće 2019. godine, bit će “umanjene po obimu”, kako bi se olakšali pregovori sa Sjevernom Korejom o denuklearizaciji, izjavio je američki ministar odbrane James Mattis.

“Vježba će biti reorganizirana kako bi bila održana, ali na nivou koji neće štetiti diplomatiji. Bit će reducirana”, rekao je Mattis novinarima u Pentagonu, prenosi Beta.

Približno 28.500 američkih vojnika stacionirano je u Južnoj Koreji i održavaju redovne zajedničke vježbe s južnokorejskim snagama.

Napredak u odnosima

Sjeverna Koreja se ranije protivila tim zajedničkim vojnim vježbama, koje je smatrala prijetnjom.

Nakon samita američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una u Singapuru sredinom juna, Sjeverna Koreja je službeno obustavila program testiranja nuklearnih bomba i projektila.

No, SAD i Južna Koreja još nisu dobili konkretnu objavu Sjeverne Koreje o razmjerima njenih programa oružja ili obećanje da će prestati koristiti postojeći arsenal.

Izvor: Agencije