Narkobande sve češće ubijaju svećenike

Iz Vatikana kažu kako je Meksiko postao najopasnija država Latinske Amerike za svećenike kojih je sve više među žrtvama borbe protiv narkokartela.

Francisco Javier Gutierrez posljednji je svećenik ubijen u Meksiku – pucano mu je u glavu dva dana nakon Uskrsa. Rafael Martinez radio je s njim i on je taj koji je prijavio da je njegov mentor nestao.

„Ubistvo je bilo planirano. Znali su da tog dana nosi novac iz crkve“, ističe ovaj svećenik.

Većina svećenika ubijenih u Meksiku žrtva je, kako se čini, rata protiv kartela koji se vodi posljednjih godina. Neki su možda i sarađivali s kriminalcima ili im se na neki način zamjerili.

„Čuo sam za svećenike kojima su nuđene velike svote novca kako bi činili usluge kriminalcima ili šutjeli o onome što znaju. Novac je veliko iskušenje. Lako je reći: ‘Ne bih to nikad učinio.’ Ali i svećenici su ljudi kao drugi“, kaže Martinez.

Niko nije nedodirljiv

Ovakva ubistva pokazuju da u Meksiku više niko, pa čak ni svećenstvo, nije nedodirljiv, iz meksičkog grada Salvatierra javlja novinar Al Jazeere Adam Raney.

„Uprkos dugoj katoličkoj istoriji, Meksiko ima i historiju antiklerikalizma. U posljednje dvije godine, ubijeno je najmanje 10 svećenika. Prema riječima Vatikana, ovo je za svećenike postala najopasnija latinoamerička država“, rekao je Raney.

U prošlosti, lokalni svećenici možda su bili spremniji da prihvate novac od narkobosova koji su se bavili samo krijumčarenjem droge u Sjedinjene Američke Države. Ali sada je drugačije, smatraju neki stručnjaci, jer karteli posljednjih godina otimaju i ubijaju njihove sunarodnjake.

„Crkva je shvatila da nešto mora promijeniti, da više ne može uzimati krvavi novac i pokušavati ga pretvoriti u nešto pozitivno“, objašnjava sociolog Roberto Blancarte.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera