‘Narod odlučuje’ tvrdi da ima dovoljno potpisa za referendum

Referendum, Narod odlučuje, Potpisi, Izborni zakon
Za prvo pitanje prikupljeno je 397.024, a za drugo 390.189 potpisa, bilo je potrebno njih 374.740 (Al Jazeera)

Građanska inicijativa “Narod odlučuje”, koja je skupljala potpise za održavanje referenduma o izmjenama izbornog sustava u Hrvatskoj, napisala je u utorak navečer na svojem Facebook profilu: “Narod je odlučio: Imamo referendum.”

Dvotjedno prikupljanje potpisa završeno u nedjelju, no u objavi, osim te rečenice, nisu naveli koliko su potpisa skupili.

Potrebno je skupiti najmanje 10 posto od ukupnog broja birača, odnosno 374.740 potpisa.

Prema objavi Ministarstva uprave, u registru birača trenutačno je upisano ukupno 3.747.409 birača hrvatskih državljana s prebivalištem u Hrvatskoj.

Da su sakupili dovoljno potpisa, minimalno 374.740, koliko je potrebno za održavanje referenduma, za Večernji list potvrdila je Željka Markić.

Bez konačnih brojki

Ona je, kako se navodi, rekla da konačne brojke još ne žele objaviti, jer brojanje još traje, dodavši da će u četvrtak biti konferencija za medije na kojoj će objaviti točan broj.

Inicijativa “Narod odlučuje” građanima je postavila dva pitanja.

Prvo se odnosilo na opće odredbe izbornog sustava, primjerice koji su to kandidati koji će građane predstavljati u Hrvatskom saboru i koji je optimalni izborni prag.

Drugo pitanje bilo je fokusirano na nacionalne manjine, jer smatraju da način na koji predstavnici manjina ulaze u Sabor s malim brojem glasova dovodi do političke trgovine i korupcije prilikom formiranja Vlade i proračuna.

U inicijativi su ranije odbacili tumačenja pojedinih analitičara kako je pravi cilj njihove inicijative uplitanje Katoličke crkve u Hrvatsku demokratsku zajednicu, odnosno rušenje HDZ-a s Andrejom Plenkovićem na čelu, ističući da Inicijativa želi pravedniji izborni sustav.

“Ne radi se tu o uplivu Crkve i HDZ-u, ne radi se tu o desnici. Radi se o izbornom sustavu koji nema ni plavu niti crvenu boju. Ne radi se ni o lijevoj strani političkog spektra, već o pravednosti koja je neutralna”, rekao je koordinator inicijative Zvonimir Troskot Troskot, kako je prenijela Hina.

Naglasio je tada da biračima s jedne i druge strane političkog spektra žele omogućiti da biraju političare koji će ih “stvarno zastupati u Saboru”.

Pupovac: Antiustavna inicijativa

“Da im se poveća njihova involviranost, da se poveća odgovornost političara prema biračima i da se smanje koruptivne radnje u koalicijama koje vidimo”, dodao je.

Zastupnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac ocijenio je ranije da je inicijativa za održavanje referenduma o promeni izbornog zakona kojom se traži izuzimanje zastupnika nacionalnih manjina iz odlučivanja o povjerenju vladi i proračunu, antiustavna i segregacijska.

Građanska inicijativa “Narod odlučuje” za promjenu izbornog zakona, kazao je Pupovac, ide sa “antiustavne i anticivilizacijske pozicije” jer “poziva ljude da glasaju za to da pripadnici različitih manjina budu isključeni, budu segregirani”.

Prema njegovim riječima, ta inicijativa pokrenuta je “u okolnostima pogoršanog položaja nacionalnih manjina, animoziteta i netolerancije, nastale u proteklih 4-5 godina upravo zato da bi na tom valu dobili podršku od razočaranih ljudi, odnosno da bi se stvorile pretpostavke za segregaciju”.

Izvor: Agencije