Narodna skupština: Rasprava o smjeni Vlade RS-a 31. maja

Narodna skupština RS-a u augustu je odbacila izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine te zatražila od Vlade RS-a da ga povuče i stavi van snage (Narodna Skupština Republike Srpske)

Zastupnici Narodne skupštine Republike Srpske razmatrat će 31. svibnja, na posebnoj sjednici, zahtjev opozicije u tom bh. entitetu za izglasavanje nepovjerenja entitetskoj vladi.

Sjednica je zakazana nakon što su takav prijedlog podnijeli zastupnici Saveza za promjene, odnosno 28 parlamentaraca.

Ako sjednica ne bude okončana istog dana, Narodna skupština Republike Srpske zasjedat će i naredna dva dana.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica rekao je novinarima da očekuje ozbiljnu raspravu u entitetskom parlamentu jer su pripremili ozbiljan materijal o “promašajima” Vlade Republike Srpske, za koju tvrdi da nema “nijedno rješenje” za probleme tog bh. entiteta, “izuzev da se prodaju rudna bogatstva kako bi se isplatila jednomjesečna penzija”.

Po njegovu mišljenju, opozicija takvim zahtjevom pokušava ukazati na nesposobnost Vlade.

“Ne bi bilo dobro da parlament odbaci inicijativu koju smo uputili jer smo potrošili dosta vremena i pripremili kvalitetan materijal. Biće tu mnogo interesantnih stvari”, rekao je Govedarica.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović potvrdio je da predviđeno trajanje sjednice može biti i tri dana.

Kritike opozicije

Osim SDS-a, inicijativu za opoziv entitetske vlade podnijeli su i Narodna demokratska partija te Partija demokratskog progresa, čiji je predsjednik Branislav Borenović za Al Jazeeru rekao da dokument za smjenu “sadrži hiljade argumenata za odlazak Vlade”. U toj analizi, ističe, obuhvaćeno je razdoblje od posljednjih sedam godina.

“U tom periodu je ukupan dug Republike Srpske udvostručen, šest puta je porastao servis duga u odnosu na izvorne prihode u budžetu, sedam puta je porastao iznos za otplatu kredita u jednom godišnjem budžetu, čak 10 puta porastao je dug zdravstvenih ustanova prema penzionom fondu za doprinose, a životni standard manji je za 30 posto”, istaknuo je Borenović.

Podsjetio je i da su tri banke u tom bh. entitetu propale za posljednjih godinu i pol dana, dok su “tri do četiri puta porasli gubici svih javnih preduzeća u Republici Srpskoj”.

Borenović za podnesenu inicijativu očekuje podršku i nekih zastupnika iz vladajuće većine.

Entitetska premijerka Željka Cvijanović ranije je rekla da opozicija može podnositi inicijative koje god želi jer ih “niko više ne uzima ozbiljno”.

Po mišljenju predsjednika entiteta, ujedno i vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Milorada Dodika, “inicijativa opozicije neće proći”.

Izvor: Al Jazeera i agencije