Narodna skupština RS: Promijeniti zakon o praznicima

Narodna Skupština bh. entiteta Republike Srpske zatražila je od Vlade RS da u skupštinsku proceduru uputi izmjene i dopune Zakona o praznicima RS.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne Skupštine, nakon završenog skupštinskog kolegija rekao je da je to zatraženo u sklopu razmatranja Odluka Ustavnog suda BiH o obustavi održavanja referenduma i preispitivanju odluke o 9. januaru kao Danu Republike.

“Kolegij konstatuje da je u toku postupak sprovođenja Odluke Ustavnog suda o 9. januaru”, kazao je Čubrilović.

“Zaključili smo i da je Narodnoj skupštini Republike Srpske dostavljena odluka Ustavnog suda BiH o privremenoj mjeri, kojom se privremeno obustavlja skupštinska odluka o raspisivanju referenduma”, rekao je novinarima Čubrilović.

On je napomenu da bi izmjene i dopune Zakona o praznicima trebalo da bude razmatrane u četvrtom kvartalu ove godine. 

Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine RS, pojasnio je da na Kolegiju nije zatražena sjednica o održavanju referenduma, što znači da je referendum u nedjelju, kao i što je planirano.

“Referendum o Danu Republike biće održan, nakon čega ćemo imati smirivanje političkih tenzija”, rekao je Stevandić. 

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Senad Bratić naglasio je da je na sjednici Kolegija zatražio da bude sprovedena odluka Ustavnog suda BiH o obustavljanju odluke o sprovođenju referenduma.

“Zatražio sam da na posebnoj skupštinskoj sjednici navedena odluka bude stavljena van snage. Potrebno je poštivati Ustav Republike Srpske, Dejtonski mirovni sporazum i Ustavni sud BiH, a Bošnjaci neće dati podršku referendumu” , rekao je Bratić.

Napomenuo je da mora biti postignut kompromis o obilježavanju svih praznika u BiH. 

Odluka Ustavnog suda

Ustavni sud BiH je odluku o zabrani referenduma potvrdio na plenarnoj sjednici održanoj 17. septembra kada je raspravljao o zahtjevu NSRS-a da poništi prethodno donesenu odluku iz prošle godine.

Ustavni sud BiH osporio je održavanje referenduma u RS mjerom o privremenoj obustavi Odluke o raspisivanju referenduma.

Državni Ustavni sud također je odlučio da nema potrebe da preispituje svoju prošlogodišnju odluku da 9. januar ne može biti obilježavan kao Dan RS-a, jer je vezan za jedan narod.

Nakon odluke Ustavnog suda, stigle su i reakcije zvaničnika Republike Srpske koji ne odustaju od provedbe referenduma.

Premijerka RS-a, Željka Cvijanović, tim je povodom izjavila kako će referendum o Danu RS-a biti održan u tom entitetu u nedjelju. 

Na upit hoće li, ukoliko se provede referendum koji je neustavnim proglasio Ustavni sud Bosne i Hercegovine, biti krivičnih gonjenja, Cvijanović je naglasila kako je riječ o “trodimenzionalnom pitanju”.

“Po onim aktivnostima koje se provode, referendum će biti održan. Što se tiče krivičnog progona, ne znam na koga mislite. Odluku o referendumu je donijela Narodna skupština RS-a i ona je donesena na volju svih poslaničkih klubova u RS-u, tamo imate desetine poslanika koji su čvrsto stali iza te odluke. Druga dimenzija pitanja, šta znači da li, ako se izjašnjava volja, treba da se hapse narodni poslanici, ministri, državni službenici, vojnici, policajci, poljoprivrednici, veterani rata… O čemu pričamo ovdje, je li to obrazac? Kako su stručnjaci rekli, koji se bave pravom, nema odgovornosti za ono što spada u domen političkih odluka. EU je zasnovana na standardima izjašnjavanja građana putem referenduma. Plasira se iskrivljena teza kako neko provodi aktivnosti protiv vladavine prava”, naglasila je Cvijanović.

Dodik: Ne povlačim se ni pred ‘bonskim ovlastima’

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se neće povući čak i ukoliko visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini pokrene “bonske ovlasti” i zabrani mu političko djelovanje.

“Bonska ovlaštenja i kada su ranije masovno primjenjivana, primjenjivana su protivzakonito. Mogu samo da kažem da ne znam šta bi on mogao da potegne. Ali, ukoliko, hipotetički, dođemo u situaciju da Miloradu Dodiku zabrani politički rad, ja to ne bih prihvatio”, rekao je Dodik u intervjuu za Radio Slobodnu Evropu.

Predsjednik RS-a je istakao da ovaj referendum o danu RS-a, zakazan za 25. septembar, nije priča o statusu, niti i o otcjepljenju RS-a.

“Nama je primarno da završimo ovaj dio posla. Na našem dnevnom redu nije secesija, već neka druga pitanja. Da li će to biti pitanje statusa u nekim godinama koje dolaze, da li će to moja generacija uraditi ili ne, ja to ne znam”, kazao je Dodik.

Članice Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini, povodom odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o privremenoj mjeri zabrane održavanja referenduma o Danu RS-a, izdale su saopćenje za javnost u kojem pozivaju vlasti u Republici Srpskoj da ne održavaju zakazani referendum.

Izvor: Al Jazeera i agencije